(Video) Iran testirao novu balističku raketu

I dok je međunarodna zajednica preokupirana američko-sjevernokorejskom vojno-političkom “baladom” i međusobnim izljevima “nježnosti” njihovih vođa, Iran nepokolebljivo nastavlja svojim putom. Tako je danas iranska televizija Press TV objavila vijest o uspješnom testiranju nove iranske balističke rakete „Khorramshahr“, dometa do 2000 kilometara, koja može nositi nekoliko bojevih glava. Vrijeme i mjesto izvršenog testiranja nije priopćeno. Lansiranje nove iranske rakete možete pogledati na videu ispod teksta.

Ta je raketa u petak predstavljena javnosti tijekom vojne parade iranske vojske u Teheranu, kojoj je nazočio predsjednik Hassan Rouhani i najviši vojni zapovjednici.

Brigadni general i zapovjednik zračnih snaga Korpusa straže islamske revolucije Amir Ali Hajizadeh, izjavio je, kako je raketa sada manja po svojim dimenzijama ali zato ima više taktičkih sposobnosti i kako ona uskoro ulazi u sastav iranskih oružanih snaga.

Geopolitika.News nedavno je pisala kako je Iran već ušao u klub elitnih zemalja s visoko-razvijenom raketnom tehnologijom. Štoviše, kazali smo kako je Iran, pritom, velikim dijelom oslonjen na vlastite tehnologije i da je u razvoju svog raketnog programa već nadvisio i pojedine nuklearne sile puput Pakistana, pa čak i Indije. Upravo ta činjenica, da je Teheran ovladao cjelokupnom tehnologijom proizvodnje suvremenih balističkih raketa, sada najviše zabrinjava Izrael i SAD, čiji predsjednik Donald Trump od samog početka dolaska u Bijelu kuću nastoji u sporazum međunarodne zajednice s Iranom oko razvoja njegovog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija, ugraditi i zabranu razvoja iranskog raketnog programa, konkretno – razvoja njegovih balističkih raketa čija testiranja Teheran učestalo izvodi, tvrdeći kako se time ne krše odredbe „nuklearnog sporazuma“.

Podsjećamo: Sjedinjene Države su početkom kolovoza unilateralno proširile svoje sankcije protiv Irana, čemu se protive ostale supotpisnice spomenutog sporazuma, tvrdeći kako Teheran poštiva preuzete obveze. Međutim, ovog tjedna, nakon susreta s američkim predsjednikom Trumpom na margini zasjedanja Glavne skupštine UN-a u New Yorku, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako bi eventualna dogradnja postojećeg sporazuma s Iranom u smislu dodavanja odredbe koja bi se odnosila na zabranu testiranja balističkih raketa, mogla umiriti Donalda Trumpa i stabilizirati stanje  jer je američka nazočnost u bliskoistočnoj regiji svima potrebna. Identičan stav po tom pitanju ima, naravno, i Izrael, čiji se premijer Benjamin Netanjahu ovog tjedna u New Yorku također susreo s Donaldom Trumpom. Dominantna tema njihovog razgovora, nije teško pogoditi,  bilo je Iran i opasnost od širenja njegovog regionalnog utjecaja, kao i navodne potpore terorizmu.

Međutim, čini se kako je o prekjučerašnjoj konstataciji francuskog predsjednika Macrona Teheran upravo danas odgovorio što o njoj misli.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like