(Video) Iran, Rusija i Kina dogovorili se o nastavku zajedničkih vojnih vježbi

Danas završavaju četverodnevne zajedničke pomorske vježbe Irana, Rusije i Kine u vodama Arapskog mora i Hormuškog tjesnaca, pod nazivom „Pojas morske sigurnosti“. Izvodile su se na površini od 17 tisuća km2. Tri su se zemlje dogovorile o izvođenju zajedničkih vojnih vježbi na periodičnoj osnovi, izvijestio je zapovjednik iranskih pomorskih snaga kontra-admiral Hosein Hanzadi, a izvješćuje agencija Mehr.

Teheran, Moskva i Peking potpisali su memorandum u obrambenoj sferi na moru, kazao je Hanzadi, pritom dodavši, kako niti jedna zemlja ne može samostalno osiguravati sigurnost plovidbe u toj regiji. Kazao je kako na Bliskom istoku nema potrebe za boravak stranih sila i da je Iran po tom pitanju spreman na suradnju sa susjednim zemljama. Pritom je kao jedinu ugrozu za Perzijski zaljev označio „nazočnost stranih snaga, poput SAD-a, koje ugrožavaju sigurnost te regije“.

Podsjećamo: osiguranje sigurnosti plovidbe Perzijskim zaljevom, Arapskim i Crvenim morem obavlja međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a nakon što je ljetos došlo do niza incidenata i otmica tankera. Zbog toga spomenute zajedničke iransko-rusko-kineske pomorske vježbe, čiji je službeni cilj također označen kao borba protiv terorizma, gusarstva, međusobna razmjena informacija i zaštita slobode plovidbe, predstavljaju i jasnu političku poruku da te zemlje u zaštiti, prije svega svojih, trgovačkih brodova – ironično govoreći – baš i ne žele previše računati isključivo na američku pomoć. Naravno, to se prije svega odnosi na Iran i njegov izvoz nafte koji je pod snažnim embargom Washingtona. Ove vježbe, kako je ranije najavio Pentagon, bile su pozorno praćene sa strane SAD-a. Ali što drugo Washington po tom pitanju i može poduzeti, jer ratovati s njima sigurno neće? To je samo još jedan znak koliko se u zadnjih godina promijenila globalna geopolitička slika svijeta. Monopol Zapada (prije svega SAD-a) na sigurnost Bliskog istoka definitivno je završio i sada se zauzimaju pozicije za „slaganje novih kockica“ tamošnje sigurnosne arhitekture.

 

Komentari

komentar





You may also like