(Video) Iran se oglasio o rusko-turskom sporazumu; ruska vojska ušla u Kobani

Foto: preuzeto s Aljazeera.com

I treća, uz Rusiju i Tursku ključna država na sirijskom terenu – Iran, oglasila se vezano uz prekjučerašnji rusko-turski sporazum o Sirji u kontekstu turske vojne operacije „Izvor mira“. Podsjećamo kako je Teheran načelno izražavao protivljenje turskoj operaciji i inzistirao na političkom riješenju sukoba u toj zemlji kao jedino mogućem.

Dakle, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Musavi izjavio je kako Iran pozdravlja odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za poboljšanje stanja u Siriji. Iran podržava svaki korak koji vodi prema očuvanju sirijske teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta, kazao je Musavi. Također je dodao kako će dogovori Putin-Erdogan pomoći Turskoj oko prestanka zabrinutosti za svoju sigurnost.

Ovoj vijesti možemo pridodati i najnoviju, o tome, kako se iz Rusije na sjever Sirije šalje dodatnih 276 vojnih policajaca, kao i 33 vojna vozila u sklopu preuzetih obveza ruske strane iz spomenutog sporazuma iz Sočija. Ruska vojna policija smjestila se na strateškoj uzvisini iznad pograničnog sirijskog grada Kobanija, dva kilometra od turskog teritorija. S te dominantne točke može se promatrati znatan dio međudržavne granice i šira zona samoga grada. Iz te će baze ruski vojnici zajedno sa sirijskim graničnim vojnicima odlaziti u patroliranja i nadzirati povlačenje kurdskih snaga iz Kobanija. U srijedu je kolona ruskih vojnih policajaca već ušla u Kobani, a danas su obavili sastanak s gradskom adminstracijom (grad je većinski naseljen kurdskim stanovništvom) oko uvjeta dogovorenih sporazumom, kao i utvrđivanja detalja oko zajedničkog postupanja.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like