(Video) Iran testirao balističku raketu srednjeg dometa „Shahab-3“

Foto: preuzeto s portala globalsecurity.org

Isti dan kada i Sjeverna Koreja, 25. srpnja (ali u noćnim satima) i Iran je izvršio testno lansiranje, pretpostavlja se – svoje balističke rakete srednjeg dometa „Shahab-3“ (medium-range ballistic missile (MRBM), koja je preletjela 965 kilometara i pala u pustinju nedaleko od Teherana (info: Fox News)

Informaciju je danas potvrdio i američki državni tajnik Mike Pompeo pozivajući se na američke obavještajne podatke. Raketa je lansirana s juga Irana i proletjela gotovo tisuću kilometara, nakon čega je pala u zadanoj točci, u pustinji blizu Irana. Pompeo je također kazao kako je Iran izvršio testno lansiranje kako bi „poboljšao preciznost rakete“.

Teheran još nije potvrdio ovu vijest.

Podsjećamo: Iran posjeduje najveći raketni potencijal na Bliskom istoku i nastavlja njegov razvoj, što izaziva oštre kritike sa strane Zapada i američkih bliskoistočnih saveznika Saudijske Arabije i Izraela. Teheran tvrdi kako ima puno pravo na razvoj svog raketnog programa, koji nema nuklearni karakter i nije obuhvaćen međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu iz kojeg su se SAD prošle godine jednostrano povukle (između ostalog i zbog nesankcioniranja njegovog raketnog programa zbog kojeg su zabrinuti američki bliskoistočni saveznici).

Ispod teksta možete pogledati video s ranijim testiranjima iranske balističke rakete „Shahab-3“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like