(Video) Islamisti „Jeish al-Islama“ u Dumi zatražili pregovore s vladom u Damasku

Nakon što smo jučer izvijestili o pokretanju napada sirijske vojske na posljednje uporište islamističkih pobunjenika u Istočnoj Guti – grad Dumu, nakon što su borci radikalne organizacije „Jeish al-Islam“ odbili predaju i raketirali središte Damaska i humanitarni koridor za izvlačenje civila iz Dume, u nedjelju, 8. travnja, stigla je nova vijest.

Borci „Jeish al-Islama“, koji pod nadzorom drže grad Dumu, jutros su zatražili pregovore sa sirijskom vladom – priopćila je tamošnja agencija SANA. „Vlada će početi pregovore tijekom slijedeća dva sata“, navedeno je u priopćenju agencije.

Molba za pokretanje pregovora uslijedila je nakon snažnog napada na položaje islamista u jučer pokrenutoj ofanzivi sirijske vojske s ciljem oslobađanja toga grada. Prema neimenovanom izvoru agencije SANA, vlada je pristala na pregovore „s ciljem očuvanja života civilnog stanovništva i oslobađanja zatočenih osoba“.

Podsjećamo: sirijska vojska je u posljednjih mjesec dana kombinacijom vojnih aktivnosti i pregovaračkog procesa uspjela ovladati s više od 95% teritorija nekadašnjeg velikog pobunjeničkog uporišta – Istočne Gute, koji je predstavljao veliki problem sirijskoj vojsci jer je vezao znatan dio njihovih snaga u perimetru oko te pobunjeničke enklave, koja je, zapravo, predgrađe glavnog grada Damaska. Čišćenjem tog prostora od islamista, sirijska vojska će uskoro početi s čišćenjem pobunjeničkih uporišta jugo-zapadno od Damaska, prema Golanskoj visoravni, gdje se već prebacuje glavnina sirijskih snaga koje su sudjelovale u operaciji oslobađanja Istočne Gute.

Izvan nadzora vlade u Damasku sada ostaje samo sjevero-zapadna regija Idlib, u koju je autobusima prevezena glavnina pobunjeničkih boraca iz Istočne Gute, kao i prostor istočno od rijeke Eufrat i sjever Sirije koji je pod nadzorom kurdskih postrojbi ili turskih intervencionističkih snaga i njihovih sirijskih saveznika. Na taj se način već ocrtavaju obrisi trajnijeg odnosa snaga na sirijskom terenu i teritorija kojima svaka od njih upravlja. Ono će rezultirati pregovoračkim procesom koji će dovesti ili do trajnog političkog riješenja dugogodišnjeg sukoba u toj zemlji, ili, u slučaju njegovog neuspjeha, do uspostave nefunkcionalne i samo naoko jedinstvene Sirije s dvije do tri međusobno politički i administrativno odvojene teritorijalne jedinice s glavnom razdjelnicom duž rijeke Eufrat i relativno uskim pojasom duž sirijsko-turske granice. Naravno, nikako se ne smiju isključiti niti međusobni vojni sukobi između vojnih snaga tih zona iako se pri tom ne bi trebalo raditi o velikim frontalnim borbama.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like