(Video) Izrael počeo isporučivati prirodni plin u Egipat!

Foto: middleeasteye.net

U srijedu, 15. siječnja, u egipatskoj prijestolnici Kairu otvorena je konferencija Istočno-sredozemnog plinskog foruma (Eastern Mediterranean Gas Forum), na kojem su nazočni egipatski, izraelski, grčki i jordanski ministri energetike, kao i ministar gospodarstva Italije, ali i ministar energetike Palestinske samouprave.

Međutim, najvažnija vijest, koja je stigla uoči početka rada spomenutog kairskog foruma, svakako je ona o početku izraelskog izvoza prirodnoga plina u Egipat. O tome su jutros zajednički izvijestili izraelski ministar energetike dr. Yuval Stainitz i njegov egipatski kolega Tarik al-Mulla. U izjavi je posebno naglašeno kako ovaj događaj služi gospodarskim interesima obiju država. Isporuke prirodnoga plina u Egipat „Izraelu omogućuje izvoz dijela svog prirodnog plina u Europu uz pomoć egipatskih postrojenja za stlačivanje plina (LNG), i istovremeno povisuje status Egipta u kontekstu regionalnog plinskog tržišta“.

Ovdje bismo dodali, kako se Izrael, kroz započetu intenzivnu eksploataciju svojih plinskih nalazišta u Sredozemnom moru, oslobađa od postojanog uvoza energenata, a k tome osigurava i nove stabilne prihode za svoj proračun i kroz njihov izvoz prema europskom tržištu. A energetska neovisnost, u sadašnjim geopolitičkim okolnostima u regiji i svijetu općenito, privilegij je kojeg si ne može svatko priuštiti. Mudra je to politika Jeruzalema s obzirom na političko i sigurnosno okružje izraelske države.

 

Komentari

komentar

You may also like