(Video) Izraelska vojna tvrtka pobijedila na azerbajdžanskom natječaju

Izraelska vojna tvrtka Aeronautics priopćila je u ponedjeljak, 18. veljače, kako je pobijedila u natječaju kojeg je raspisao Azerbajdžan i da će potpisati ugovor vrijedan više milijuna dolara.

Konkretno, radi se o ugovoru u iznosu od 13 milijuna dolara, kojim se utvrđuje remont na bespilotnim letjelicama Orbiter 1K, prodanih Bakuu. Taj je dron proizveden s namjerom  samonavođenja na ciljeve i njihovo uništenje eksplozijom integrirane bojeve glave težine 2,5 kilograma, koju čini 4000 fragmenata od volframa. Oblak ostataka, koji se formira nakon eksplozije, ima radijus od 25 metara. Orbiter IK u zraku može letjeti tri sata, a ima ugrađenu i kameru koja može raditi u dnevnim i noćnim uvjetima. Dron se lansira pomoću katapulta.

Tvrtka Aetonautics ranije se sumnjičila za kršenje zakona o vojnom izvozu i polučenuju koristi nezakonitim putom u otežanim okolnostima. Među klijentima te tvrtke samo dvije zemlje – Srbija i Azerbajdžan – imaju kreditni rejting Va, a samo se u Azerbajdžanu nalazi njihova tvornica.

Aeronautics je 29. kolovoza 2017.g. objavio burzovno priopćenje, prema kojem je odjel za nadzor izvoza u izraelskom Ministarstvu obrane privremeno blokirao njihov posao o isporuci „važnom klijentu“ bespilotnih letjelica Orbiter K1 za iznos od 20 milijardi dolara.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like