(Video) Izraelski F-35 razaraju u tišini

Borbeni zrakoplov F-35 stealth karakteristika, za koji su mnogi do prije godinu tvrdili da je tehnološki promašaj, a njegov razvoj beznadni projekt koji samo guta novac i nikada neće izroditi pouzdani borbeni zrakoplov nove generacije, u tišini, u izraelskim rukama djeluje diljem Bliskog istoka.

Od Libanona preko Sirije i Iraka do Irana, sve učestalije u zrak lete položaji i logistički objeti oružanih formacija koji su prijetnja Izraelu, prije svih Hezbollaha i formacija Iranske revolucionarne garde. Napadnuti su i uništeni i brodovi i kopneni konvoji koji prevoze oružje i naftu od Irana prema njegovim saveznicima u regiji. Eksplozije neutvrđenog uzroka zabilježene su i u samom Iranu. Prema svemu sudeći riječ je o zračnim udarima, no niti jedan sustav protuzračne obrane i nadzora zračnog prostora nije identificirao djelovanje bilo kakvih zrakoplova.

Sve se to vremenski poklapa s uvođenjem u operativnu uporabu izraelskog zrakoplovstva američkog „nevidljivog“ borbenog zrakoplova F-35A odnosno izraelske modifikacije F-35I „Adir“. Stoga se utemeljeno može zaključiti kako Izrael milijarde dolara koje je potrošio za nabavku novih borbenih zrakoplova namjerava amortizirati porazima neprijatelja i vlastitim geopolitičkim probicima. Očito je, izraelski F-35 lete i djeluju po cijelom Bliskom istoku. I svoj posao obavljaju onako kako je i predviđeno – neprimjetno i u tišini.

Uostalom izraelski politički i vojni čelnici i ne skrivaju da su njihovi F-35, kojih za sada imaju 16 primjeraka, potpuno operativno sposobni i da se koriste za izvidničke i bombarderske zadaće duboko u teritoriju susjednih država.

Još  6. prosinca 2017. godine izraelsko zrakoplovstvo službeno je objavilo da su njegovi, do tada primljeni F-35 u stanju potpune operativne sposobnosti. Dana 22. svibnja 2018. godine zapovjednik izraleskog ratnog zrakoplovstva general Amikam Norkin u izjavi za javnost priopčio je da su izraeski F-35I izvršili dva zračna udara na dva različita ratišta, označivši to prvom borbenom uporabom zrakoplova F-35. Norkin je otvoreno rekao da izraelski F-35 lete preko cijelog Bliskog istoka, a pokazao je i fotografije jednog F-35I u letu iznad Bejruta u pol bijela dana. Izrael je tako objavio da je prva država koja je F-35 koristila u borbenim misijama. Prema kuvajtskom dnevnom listu „Al Jarida“, u srpnju 2018. godine izraelsko zrakoplovstvo izvršilo je testiranje sposobnosti svojih F-35I tako što su  najmanje tri zrakoplova tog tipa ušla u iranski zračni prostor, odletjela do glavnog grada Teherana i potom se vratili u matičnu bazu. U srpnju 2019. godine izraelski F-35 bombardirali su konvoje s pošiljkama iranskih raketa u Libanonu i Siriju, a drži se da su u više navrata djelovali i po iranskim ciljevima u Iraku.

Prvi izraelski zrakoplov F-35A u Izrael je stigao tijekom ljeta 2016. godine i javnosti je predstavljen od tadašnjeg ministra obrane Avigdora Libermana. Tada je rečeno da je Izrael naručio ukupno 33 F-35 zrakoplova s rokom isporuke do 2021. godine i da je otvorena opcija za kupnju još 17 aviona. U studenom iste godine ured izraelskog premijera je objavio kako je Izrael naručio ukupno 50 zrakoplova F-35 i da je s američkom stranom postignut sporazum o ugradnji izraelske elektronske opreme u primjerke koji trebaju biti isporučeni Izraelu. Tako modificirani zrakoplovi nose oznaku F-35I i naziv „Adir“. Prva dva F-35I „Adir“ u izraelsku zračnu bazu Nevatim sletjeli su 12. prosinca 2016. godine.





Sljedeće godine, 23. travnja, objavljeno je da je izraelsko zrakoplovstvo primilo još tri borbena zrakoplova F-35I, a u srpnju 2019. godine objavljeno je da je Izrael primio još dva F-35 i da je  ukupan broj isporučen  izraelskom zrakoplovstvu dosegnuo ukupno 16 primjeraka.

Izraelski F-35 bazirani su u zračnoj bazi Nevatim u pustinji Negev. Izrael tamo trenutno gradi infastrukturu potebnu za smještaj F-35, uključujući čvrste betonske zaklone i podzemna skloništa i skladišta. Do ljeta 2016. godine Izrael je nabavio 30 školsko-borbenih zrakoplova talijanske proizvodnje  Alenia Aermacchi M-346 Master koji služe za prijelaznu obuku pilota izraelskih F-35. Inače Aermacchi M-346 dizajniran je zajedno s ruskim Jakovljevom, ali je partnerstvo razvrgnuto 2000. godine, pa je Alenia Aermacchi razvila svoj M-346, a bivši ruski partner svoj Jak-130.  U biti riječ je o istom avionu, ali se u njih ugrađuje različita elektronska oprema.

Izraelski F-35I, za razliku od originalnih F-35A, ima ugrađene izraelske sustave za elektroničko ratovanje koji proizvodi izraelski „Elbit Systems“. Izrael također modificira i proizvodi nove  vođene bombe i rakete zrak-zrak koje se mogu koristiti iz  spremišta u trupu F-35. On, naime, radi poboljšanja Stealth osobina pored vanjskih nosača za naoružanje ima dva unutarnja spremišta uglavnom predviđene za rakete zrak-zrak koja se prije ispaljivanja otvaraju, a odmah po ispaljivanju zatvaraju.





Kolika je vrijednost F-35 Lightning II, odnosno izraelske verzije F-35I za izraelsko ratno zrakoplovstvo svjedoči izjava bivšeg zapovjednika izraelskog zrakoplovstva, generala Amira Eshela, da je F-35 promjenio pravila igre na Bliksom istoku, potkrijepivši to podatkom da je tijekom samog jednog leta, jednog zrakoplova  F-35I početkom 2017. godine „Izrael prikupio toliko obavještajnih podataka koje bi ostali izvidnički i obavještajni sustavi prikupljali tjednima“.

Borbeni zrakoplov F-35, kojeg su mnogi odbacivali kao preskup i neučinkovit projekt, dokazuje se u izraelskim rukama kao respektabilni borbeni stroj potpuno nove generacije borbenih zrakoplova. Uostalom nije prvi put da su piloti izraelskog zrakoplovstva dokazali vrijednosti i  borbene sposobnosti  zrakoplova koji su  im došli u ruke. Francuske „Mirage III“ tijekom borbenih djelovanja u bliskoistočnim ratovanjima  60.-ih i 70.-ih godina prošlpg stolječa pretvorili su u zrakoplovnu ikonu i poželjni avion za svako zrakoplovstvo. Možda je stoga sreća za F-35, kojemu su toliko puta podmetali noge, što  je došao prvo u ruke izraelskih pilota i mehaničara. Iako djeluju neopaženo i tiho izraelski F-35, prema svemu sudeći, već sada  djeluju učinkovito i razorno.

 

 

Komentari

komentar

You may also like