(Video) Jača napetost u regiji: ruski brodovi počeli pratnju američkog broda USS Ross odmah po njegovu ulasku u Crno more

Foto: Bosphorus Naval News

Ruski vojni brodovi počeli su s pratnjom aktivnosti američkog razarača USS Ross odmah po njegovu uplovljavanju u Crno more, izvjestilo je rusko Ministarstvo obrane.

Prema informacijama ruskog MO, razarač je ušao u akvatorij Crnog mora 14. travnja i odmah je stavljen pod nadzor obalnih oružanih sustava ruske Crnomorske flote, prije svih njezinh radio-elektroničkih tehničkih sredstava. Osim toga, aktivnosti USS Ross-a odmah su stavljene pod pratnju dvaju ruskih vojnih brodova iz sastava spomenute flote: patrolnog broda „Vasilij Bikov“ i izviđačko-obavještajnog broda „Ivan Hurs“.

Podsjećamo: na nedavnom summitu NATO saveza u Washingtonu, održanog povodom 70. godišnjice njegovog osnivanja, najavljeno je intenziviranje i jačanje vojne prisutnosti toga saveza u akvatoriju Crnog mora, zbog jačanja ruskih vojnih potencijala, kao i omogućavanja slobode plovidbe ukrajinskih brodova kroz Kerčska vrata. Osim toga, Pentagon je 20. veljače izjavio kako će američke pomorske snage pojačati svoju nazočnost u Crnom moru.

Ruska strana na te je izjave reagirala priopćenjem kako će s povećanom pozornošću pratiti aktivnosti američkih i NATO snaga u Crnom moru, a prema potrebi poduzimati i mjere vojnog karaktera, pri tom navodeći, kako spomenute najave NATO saveza i njihova operacionalizacija ne mogu pridonijeti stabilizaciji stanja u regiji, već samo suprotno.
Očito je kako u Crnom moru počinje klasična „igra živaca“ između NATO saveza i Rusije, kakva se već od ranije provodi u akvatoriju Baltičkog mora. Za nadati se samo kako pojačana vojna nazočnost i aktivnost dviju strana na tako malim akvatorijima zatvorenih mora neće dovesti do pojave incidentnih situacija, koje vrlo lako, u uvjetima velike (geo)političke napetosti, prije svega u odnosima Washington-Moskva, mogu prerasti u klasične sukobe nesagledivih posljedica. Jer mehanizama za njihov nadzor i sprječavanje sve je manje u uvjetima kada SAD i Rusija praktički i nemaju stvarnih diplomatskih odnosa, osim onih formalnih, koja služe isključivo za politička prepucavanja i optužbe suprotne strane.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like