(Video) Japan upozorava SAD na ruske vježbe kraj Havaja: asocijacije na Pearl Harbour 1941.

I dok SAD i NATO upravo izvode svoje redovite vojne vježbe Sea Breeze 21 u Crnom moru, Rusiji „pred nosom“, ta zemlja, osim što ih svojim vojnim vježbama prati u tom istom moru (kao i u Baltičkom, Barentsovom moru i u Istočnom Sredozemlju), sve češće izvodi svoje vojne vježbe i na Tihom oceanu. One su do sada većim dijelom bile fokusirane na zone oko Kurilskih otoka odnosno ruskog Dalekog istoka. Također, posljednjih nekoliko godina primjetna je njihova sve veća koordinacija s kineskom vojskom i sudjelovanje u zajedničkim kopnenim, zračnim, pomorskim ili kombiniranim vojnim vježbama.

Međutim ovoga se puta događa nešto posve drugo, barem ako je vjerovati japanskom Ministarstvu obrane. Naime. zamjenik ministra obrane te zemlje Yasuhide Nakayama pozvao je Sjedinjene Države da pokažu budnost u svezi ruskih pomorskih vježbi kraj Havajskog otočja. One su se izvodile 35 milja daleko od Havaja, koji su, kao što je znano, 51. savezna država SAD-a.

Prema britanskom mediju Daily Express, Nakayama je s tim u svezi podsjetio čak i na napad japanske formacije nosača zrakoplova na bazu američke pacifičke flote u Pearl Harboru 1941. godine.

“Prije sedamdeset godina napali smo Pearl Harbor. Ne želim vas podsjećati na ovaj napad, ali s ruskim vježbama treba se postupati oprezno“ – izjavio je Nakayama.

Naglasio je kako prvi put u povijesti postsovjetske Rusije njezini brodovi i pomorsko zrakoplovstvo izvode vježbe nekoliko tisuća kilometara jugoistočno od grebena Kurilskih otoka (prema Havajima).

“Očekujemo da će Rusija izvesti svoje vježbe bez kršenja međunarodnog prava”, izrazio je svoju želju japanski zamjenik ministra obrane.





Uz to, pozvao je na politiku zadržavanja prema Kini. Nakayama je pojasnio kako je to nužno jer Peking izvodi vojne vježbe u koordinaciji s Moskvom.

Podsjećamo: 24. lipnja rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je kako su ruski strateški bombarderi Tu-95 i Tu-22M3, u koordinaciji s brodovima Tihooceanske flote, uvježbavali napade na kritično važne ciljeve uvjetnog neprijatelja tijekom vježbi u Tihom oceanu. Ruski zrakoplovi poletjeli s uzletišta na Kamčatki i odletjeli u središnji dio Tihog oceana.

“Tri strateška bombardera Tu-95 … simulirali su udar krstarećim raketama na određene konvencionalne ciljeve”, rečeno je. “Također, u okviru vježbe, dalekometni bombarderi Tu-22M3 razradili su zadatke patroliranja i napada na udarne skupine nosača zrakoplova izmišljenog neprijatelja”, objavilo je rusko MO. Udarom na kritične neprijateljske ciljeve u dalekoj zoni upravljali su zajedno s raketnom krstaricom Varyag i fregatom Maršal Shaposhnikov. Letjelice velikog dometa pratili su lovci presretači MiG-31BM s velike visine, koji su u sastavu Tihooceanske flote.





Ove operativne vježbe u dalekom morskom pojasu održane su od 7. do 24. lipnja. U njima je bilo uključeno više od 20 brodova i podmornica, kao i brodova za potporu flote, i više od 20 zrakoplova pomorskog zrakoplovstva, izvijestili su ruski mediji.

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like