(Video) Japan zadivljen uspješnim lansiranjem ruske hiperzvučne rakete „Cirkon“

Foto: topwar.ru

Zapovjednik ruskog Glavnog stožera oružanih snaga Valeriy Gerasimov izvijestio je predsjednika RF Vladimira Putina o uspješno izvedenom prvom ispaljivanju hiperzvučne krstareće protubrodske rakete Cirkon, izvršenog 6. listopada u akvatoriju Bijelog mora s fregate „Admiral flote Gorshkov“ na morski cilj, smješten u Barentsovom moru.

Daljina doleta rakete iznosila je 450 kilometara, maksimalna visina 28 kilometara, a vrijeme leta trajalo je 4,5 minuta. Postignuta nadzvučna brzina bila je veća od 8 Macha (8 puta veća od brzine zvuka). Gerasimov je izjavio kako se nakon dovršetka službenih testiranja Cirkon planira uključiti u naoružanje podmornica i brodova ruske flote.

Ovo lansiranje je s pozornošću ali i neskrivenom zadivljenošću praćeno i u Japanu. Tamošnja radiotelevizija NHK priopćila je kako ovo oružje za Rusiju postaje učinkovito sredstvo za odvraćanje SAD-a, koji se bavi izgradnjom sustava proturaketne obrane u globalnim razmjerima. NHK je priložila video kojeg je objavilo rusko Ministarstvo obrane o lansiranju Cirkona 6. listopada, a analitičari smatraju kako je glavni cilj Rusije u proizvodnji ovog „super-suvremenog oružja“ odvraćanje SAD-a.

Ovaj zaključak japanskog medija tj. njihovih analitičara i nije neka mudrost. Naime, ruski predsjednik Putin u više je navrata govorio kako je Rusija bila primorana razvijati ovakve tipove oružja nakon što su se SAD 2002. g. jednostrano povukle iz Sporazuma o proturaketnoj obrani. Putin je kazao kako su američkoj strani ukazivali na opasnost takvog poteza, koji će primorati Rusiju na protudjelovanje. Jer već je tada bilo jasno kako Washington kreće u izgradnju suvremenog proturaketnog štita i da ga namjerava staviti uz obod ruskih granica na istoku Europe i Dalekom istoku. Američka je strana takve namjere pravdala opasnošću od iranskih i sjevernokorejskih raketnih napada ali Moskva je, naravno, dobro znala o čemu je riječ, i da će, ukoliko ništa ne poduzme, doći do urušavanja strateške ravnoteže između dviju nuklearnih velesila. Pri tom je upozoravala da se se proturakete, koje se nalaze, primjerice, u američkom proturaketnom centru u Rumunjskoj, vrlo brzo mogu zamijeniti krstarećim raketama Tomahawk i postati ofanzivno oružje koje do Moskve može doletjeti za svega nekoliko minuta. Ali, kako je rekao Putin u svom čuvenom govoru prije dvije godine predstavnicima ruskog parlamenta i istaknutim predstavnicima političkog i javnog života te zemlje kada je predstavljao nove tipove ruskog naoružanja izrađene na posve novim fizičkim principima – „nas tada nisu željeli slušati, a sada će morati“.

Vratimo se japanskom mediju NHK. On analizira spomenuti ruski video i navodi slijedeće: „Na videu je s raznih rakursa pokazano lansiranje rakete s broda. Na kadrovima se dobro vidi, kako raketa, okružena moćnim plamenom, brzo izlijeće i naglo mijenja smjer kretanja, trenutačno isčezujući iz vidokruga.“
Isti medij navodi kako se razvojem i testiranjem hiperzvučnih raketa, brzina kojih višestruko nadvisuje brzinu zvuka, posljednjih godina, osim Rusije, bave i SAD i Kina. „S obzirom kako se postojeći sustavi protuzračne obrane praktički ne mogu suprotstaviti nadzvučnim raketama, za Rusiju takvo oružje predstavlja učinkovito sredstvo odvraćanja Sjedinjenih Država, zauzetih izgradnjom sustava PRO svjetskih razmjera“, navodi japanska radio-televizija.

Također je navela kako je ruski predsjednik Putin uspješno testiranje rakete Cirkon nazvao velikim događajem „ne samo u životu oružanih snaga, već i čitave Rusije“. To i nije čudo ako se uzme u obzir da od Cirkona za sada nema učinkovite obrane, što znači da su opasnosti od njegovih udara izložene i grupacije bojnih brodova na čelu s nosačima zrakoplova suparničkih strana. Kada se ima u vidu koliko košta izgradnja i operativno korištenje jednog suvremenog nosača zrakoplova, jasno je o kakvim se razmjerima i ulozima u ovom slučaju radi. Pojedini vojni analitičari još su prije godinu dana, govoreći o ovoj ruskoj protubrodskoj raketi, iznosili teze o tome da će ona (i sve takve vrste naoružanja općenito) uskoro u potpunosti promijeniti koncepciju modernog pomorskog ratovanja i samog smisla postojanja skupih, masivnih i sporih plovećih meta, u čiju bi se zaštitu morala ulagati dodatna golema financijska sredstva ako takvu zaštitu uopće i vojno-tehnološki osmisle.

 

 

Komentari

komentar
You may also like