(Video) Je li na pomolu revolucija? U Arizoni uvedeno izvanredno stanje!

Foto: prenesena s Otvoreno.hr

Ne smiriju se masovni i nasilni prosvijedi diljem SAD-a, izazvani pogibijom afroamerikanca Georgea Floyda u gradu Minneapolisu uslijed grubog prekoračenja uporabe sile od strane pripadnika policije nakon njegovog prethodnog uhićenja. Nemile scene, u kojima se vide fizičko razračunavanje pripadnika snaga sigurnosti i prosvjednika, policije i novinara, uporaba suzavca, kamenja, palež i pljačka imovine, stvaraju dojam rijetko viđenog kaosa, toliko svojstvnog nekim, posve drugim i drugačijim državama od SAD-a, iako, naravno, nasilnih prosvjeda nije nedostajalo niti u SAD-u ali su, za razliku od ovog, ipak puno češće bili lokalnog karaktera.

A da je stanje i više nego ozbiljno (prosvijedi su jučer održani i u Washingtonu, ispred Bijele kuće, i u New Yorku čiji je gradonačelnik ljude javno pozvao na mir i razum, ukazuju i scene nasilja iz savezne države Arizone.

Upravo je zato, večeras, guverner te američke savezne države Doug Ducey proglasio izvanredno stanje s policijskim satom u čitavoj Arizoni.

Guverner Ducey na svom je tvitu napisao slijedeće: „Na zamolbu lokalnih vlasti i u koordinaciji s pravosudnim tijelima države i mjestima, proglašavam izvanredno stanje u čitavoj državi (Arizoni) s policijskim satom, koji počinje danas od 20:00 sati i trajat će tijekom jednog tjedna.“

 
Kazao je i kako nova zapovjed „daje pravozaštitnim tijelima dodatni instrument za sprječavanje bezakonja“, koje je prisutno u državi i u gradovima čitave zemlje. Osim toga, proglašenje izvanrednog stanja „dozvoljava proširenu mobilizaciju Nacionalne garde za zaštitu života i imovine u čitavoj državi“.

Ovakav razvoj događaja, zajedno s epidemijom koronavirusa, američkom predsjedniku Trumpu ne ide u prilog jer, s jedne se strane mora boriti za naklonost birača za izbore koji se održavaju 3. studenog (a što se teško dobiva policijskim pendrecima), dok je s druge strane primoran poduzimati sve zakonske mjere s ciljem zaštite javne sigurnosti, života i imovine građana. Možda je demokratima ovakav razvoj stanja u početnoj fazi i odgovarao, ali nastavak nekontroliranog kaosa i njima bi se itekako mogao obiti o glavu jer Trump može dobiti dodatne „alate“ za čvršće kontroliranje vlasti, uključno i ograničavanje aktivnosti medija – a što se na terenu već i događa. Zato je teško očekivati da će Victoria Nuland, kuratorica Obamine politike za Ukrajinu u vrijeme „majdanske revolucije“ 2014.g., i ovoga puta prosvjednicima koji se sukobljavaju s policijom na ulici dijeliti sendviče.
 

 

Komentari

komentar

You may also like