(Video) Jemenski huti napali vladinu zrakoplovnu bazu

U četvrtak, 10. siječnja, jemenski pobunjenici iz redova šijtskog političkog pokreta „Ansar Allah“ (huti) napali su zrakoplovnu bazu „Al-Anad“ u blizini drugog po veličini jemenskog i najvećeg lučkog grada, smještenog na jugu zemlje – Adena. Napad je izvršen bespilotnim letjelicama (dronovima), u vrijeme dok se u bazi održavao vojni mimohod, a pri tom je poginulo najmanje pet osoba. Navodno je među ranjenima i zemjenik zapovjednika Glavnog stožera jemenske vojske.

U svečanoj loži, mimohodu su nazočili visokopostavljeni časnici jemenskih oružanih snaga, odanih međunarodno priznatoj vladi, koje u ratu protiv hutskih pobunjenika vojno podupire arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Panarapska (saudijska) televizija Al Arabiya izvješćuje o petorici poginulih osoba u toj najvećoj jemenskoj vojnoj bazi. Lokalni mediji objavljuju o pogibiji 6 osoba i ranjavanju njih 12. Glavnina napada izvršena je upravo u zoni gdje su se nalazile visoke vojne i političke osobe.

Arapski mediji objavili su video s lica mjesta u trenutku napada.

Podsjećamo: tijekom intervencionističke kampanje arapske vojne koalicije, od ožujka 2015.g., u Jemenu je poginulo više od 10 tisuća ljudi, najvećim dijelom civila. Smatra se kako je ovom, trenutačno najvećom humanitarnom krizom, zahvaćeno čak 14 milijuna Jemenaca, ali međunarodna zajednica ne čini ništa ili vrlo nedovoljno da se stanje na terenu popravi, a sukob zaustavi. Nedavno je, u prosincu 2018. g., u švedskom gradu Rimbou, pod okriljem UN-a, između jemenske vlade i predstavnika huta postignut sporazum o primirju u zoni velikog lučkog grada Hodeida na zapadu zemlje, na obali Crvenog mora – najvažnijeg logističkog uporišta huta. Sporazum podrazumijeva povlačenje hutskih oružanih postrojbi iz grada u zamjenu za prestanak bombardiranja saudijske koalicije, kao i razmještaj UN-ovih snaga sigurnosti na teritoriju luke. Međutim, taj je sporazum samo lokalnog karaktera  i, kao što i vidimo iz današnje vijesti, ne odnosi se na ostale dijelove zemlje.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like