(Video) Južnokorejska vojska dobila svoj prvi „zračni tanker“

Zrakoplovne snage južnokorejske vojske dobile su svoj prvi vojni zrakoplov-tanker A330 MRTT, izvjestila je agencija Yonhap News, pozivajući se na izvore unutar korejskih zračnih snaga.

„Prvi tanker stigao je u zračnu bazu oko 14:00 sati i nastavit će različita prijamna testiranja tijekom mjeseca, a od slijedećeg mjeseca bit će u operativnoj uporabi“, prenosi agencija riječi glasnogovornika tamošnjih zračnih snaga. On je također rekao kako se radi o kupljenom tankeru – model A330 MRTT, europske tvrtke Airbus Defence and Space (sjedištem u Njemačkoj, op. ZM.), i da Južna Koreja plaira kupiti još tri takva zrakoplova slijedeće godine, za iznos od 1,3 milijarde dolara.

Osim glavnih zrakoplova južnokorejske vojske F-15K i KF-16, tankeri će opsluživati i oko 40 američkih lovaca F-35A, koji će biti razmješteni u Južnoj Koreji u razdoblju od 2019. do 2021. godine. Time će se dužina mogućih zračnih operacija povećati za jedan sat.

Zrakoplovi-tankeri A330 MRTT, koji mogu vršiti tankanje goriva u zraku, mogu prevoziti ne samo teret, već i putnike, između ostalog i visokorangirane osobe, a isto tako osiguravati i medicinsku evakuaciju.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like