(Video) Kako Zapad naoružava Kinu

Foto: defensenews.com

Novu kinesku ratnu flotu pokreću francuski i njemački motori

Malo je poznato kako Kina svoju naraslu vojnu moć djelomično duguje i masivnom transferu zapadne, prije svega europske vojne tehnologije proteklih desetljeća. Za američku politiku Kina je trenutačno najveći globalni suparnik, na čiju naraslu vojnu silu, poglavito pomorsku moć, neprestano ukazuje i koristi kao jedan od elemenata kojima opravdava ulaganja u svoj obrambeni sektor. Kada se pregleda popis naoružanja i vojne opreme uvezene u  Kinu za potrebe njenih oružanih snaga, upada u oči da su europski proizvođači po količini isporučenog naoružanja odmah iza ruskih.

Djeluje nestvarno, ali naraslu kinesku ratnu flotu, sposobnu za djelovanja na oceanskim prostorima, koja se na Tihom i Indijskom oceanu sučeljava s američkom pomorskom moći, pokreću motori i plinske turbine proizvedene u Njemačkoj i Francuskoj, ili pak u Kini prema njemačkim ili francuskim licencama. Njemački motori, ili oni prozvedeni  prema njemačkoj licenci ugrađeni su u najnovija kineska borbena vozila, uključujući borbena vozila pješaštva i tenkove. Britanski motori pokreću neke tipove kineskih borbenih zrakoplova.

Općenito se može reći, da su, zapravo, SAD i Zapad stvorili Kinu kao velesilu. U startu je to učinjeno kroz Korejski rat u kojem se Kina profilirala kao svjetska sila, a kasnije povezivanjem SAD-a i Kine u vrijeme predsjedničkog mandata Richarda Nixona u cilju kontriranja tadašnjem SSSR-u i rušenja njegovih globalnih pozicija. Za trajanja sovjetskog carstva, i ostale američke administracije kao i ostatak zapadnih država i dalje su njegovale odnose s Kinom i pružale joj znanstvenu, tehnološku pa i neposrednu vojnu pomoć. Tako, danas, američka politika, ukoliko joj je teret kineska globalna moć, može još jednom sama sebi priznati da na grbači ima još jedan proizvod svojih vlastitih političkih strategija. Ili su joj te strategije vanjskopolitičkog djelovanja uistinu kratkog dometa ili jednostavno služe za stalnu proizvodnju novih i novih protivnika kako bi održavao američki vanjsko-politički utjecaj i moćni vojno-industrijski kompleks.

Nixonovim posjetom Pekingu 1972. godine Kina je izišla iz izolacije i otvoren je put prerastanja Maovih crvenih gardista, u jeftinim tenisicama, u moćnu globalnu vojnu silu.





Kako i dalje Zapad naoružava i vojno jača vlastitog konkurenta jasno se može uočiti uvidom u precizna godišnja izvješća SIPRI-a (Stockholm International Peace Research Institute) o prodaji oružja i vojne opreme u svijetu.

Ne ulazeći u ranija desetljeća, koja su rezultirala identičnim glavnim topovima od 100mm na dijelu kineskih i francuskih ratnih brodova, identičnim dizajnima kineskih i francuskih protubrodskih raketa i kineskim protuznačnim sustavima koji izgledaju gotovo isto kao francuski „Crotale“,  dovoljno je pogledati transfere zapadnog naoružanja i vojne opreme prema Kini u posljednjih deset godina. Zaključak se sam nameće.

Prema SIPRI-evim godišnjim izvješćima za razdoblje 2009.-2019.godine Francuska je, zaključno s 2019. godinom Kini prodala 48 protupodmorničkih helikoptera AS565S Panther. Uz njih prodano je još ukupno 437 francuskih helikoptera Panther verzija AS365/AS565, uključujući u taj broj i one koji su proizvedeni prema licenci u kineskim tvornicama, i  75 lakih helikoptera AS-350/AS-550 Fennec koji su također lincecno proizvedeni u Kini, uključujući i naoružane verzije. Zaključno s 2019. godinom Kini je isporučeno 55 teških transportnih helikoptera francuske proizvodnje SA-321 Super Frelon, koju su se u kineskim tvornicama prema licenci nastavili proizvoditi pod tipskom oznakom Z-8 u različitim verzijama.





Nadalje Francuska je zaključno s 2018. godinom Kini prodala 128 brodskih diesel motora tvrtke SEMT (sada MAN Diesel) tipa 12PA6, koji su ugrađeni na 32 kineske raketne fregate Type-054 (Jiangkai-1) i Type-054A (Jiankai-2). Riječ je o brodovima dužine preko 130 metara, sposobnih za borbena djelovanja na oceanskim prostranstvima. Do kraja 2019. godine Kini je isporučeno još 118 diesel motora toga tipa ugrađenih na 60 nešto manjih raketnih fregata Type-056 (Jiangdao). Uz to Francuska je isporučila 26 brodskih diesel motora PC-2.6, koji su ugrađeni na šest velikih desatnih brodova Type-071 (Yuzhao) dužine preko 200 metara, također oceanskih sposobnosti.

Svoj doprinos razvoju nove kineske ratne flote, koja toliko zabrinjava SAD, dala je i Njemačka. Do 2019. godine njemačka tvrtka MTU Friedrichshafen GmbH (sada u sastavu Rolls-Royce Holdings) prodala je Kini 24 brodska diesel motora tipa MTU-20V-956  za ugradnju na planiranih  17 novih kineskih raketnih razarača Type-052D (Luyang-3)  dužine oko  160 metara, koji se u nekim izvorima klasificiraju i kao raketne krstarice. Ista tvrtka isporučila je i još osam motora MTU-12V-1163 ugrađenih na četiri nešto manja raketna razarača Type-051C (Luyang-2).

Svi navedeni ratni brodovi, pogonjeni francuskim i njemačkim motorima, udarna su snaga nove kineske flote otvorenog mora, sposobne za djelovanja daleko od kineske obale, na rutama ključnih svjetskih pomorskih komunikacija.

Ali nije to sve. I dobar dio kineskih oklopnih postrojbi pokreću motori njemačkog porijekla. Do 2019. godine Njemačka je Kini isporučila 4700 diesel motora Deutz BF8L koji se u Kini proizvode licencno, a ugrađeni su na ogromnom broju kineskih oklopnih transportera i borbenih vozila pješaštva, uključujući YW-531 (Type-63), YW-531H (Type-85), YW-534 (Type-89), YW-535 (Type-90), WZ-551 i WMZ-551 (Type-92), te na protuoklopna borbena vozila PLT-02, samohodne minobacače  PTL-05 i samohodne haubice kalibra 122 mm Type-85.

Za kopnenu vojsku švicarska tvrtka Oerlikon Contraves (preimenovana u Rheinmetall Air Defence AG i sada u sastavu njemačkoga Rheinmetall AG) isporučila je Kini do 2018. godine preko 400 komada poznatih vrhunskih protuzrakoplovnih topova Oerlikon GDF, kalibra 35mm, kakvi su, primjerice, ugrađeni i u njemačke protuzrakoplovne samohotke Gepard. Proizvodnja je nastavljena u Kini pod nazivima Type-90 i Type-99. Topovi su upravljani radarskim sustavom Skyguard istog proizvođača. Kini je isporučeno 200 radara toga tipa, a u toj je zemlji nastavljena i licencna proizvodnja pod oznakom Type-902.

Zapadni proizvođači vojne tehnike pomogli su i razvoju kineskog zrakoplovstva, pa je Velika Britanija do 2019. godine Kini isporučila 510 mlaznih motora Rolls-Royce Spey, koji se u Kini lincecno proizvode pod tipskim oznakama WS-9 i WS-9A i ugrađuju na suvremene kineske borbene zrakoplove JH-7, poznate i pod oznakom FBC-1 Flying Leopard.

Trgovina oružjem očito nema granica s proklamiranim strateškim doktrinama jednostavno zato, što geopolitičke doktrine u biti kreiraju  financijski i korporacijski centri moći, koji ih i korigiraju prema svojim potrebama – novac je uvijek bio jači od ideologije.

Još jedan dokaz kako u politici, čiji je sastavni dio i prodaja oružja drugim državama, ništa nije crno ni bijelo, već je sve u bezbroj nijansi sive ili možda bolje kazati – zelene boje dolarskih novčanica.

 

Komentari

komentar

You may also like