(Video) Kaos ispred venecuelanskog veleposlanstva u SAD-u: protjeruju se službenici odani Maduru

U Washingtonu, nakon potpune blokade zgrade venecuelanskog veleposlanstva koja već traje danima, djelatnici američke tajne službe i policije nastoje iz nje izbaciti one osobe koje su odane predsjedniku Nicolasu Maduru (kojega Sjedinjene Države smatraju ilegalnim) i zgradu predati u ruke pobornika samoproglašenog predsjednika Juana Guaida. Međutim, problem je nastao jer su zgradu okružili civili s venecuelanskim zastavama i parolama, koji podupiru aktualnog predsjednika Madura. Neki od njih su se zabarikadirali tj. lancem zaključali ogradu koja vodi u dvorište zgrade. Policija je lanac prekinula, a dio aktivista se zaključao u samu zgradu, kojoj je isključena struja i voda. Američke savezne službe, koje zapovjedaju operacijom, boje se da aktivisti prenose vodu djelatnicima veleposlanstva. Dio aktivista iz dvorišta se predao policiji, dok ostali to odbijaju učiniti.

S pravne strane gledano akcija je potpuno nejasna, jer SAD i znatan dio zemalja priznaju Guaida za predsjednika pa bi on i „njegov tim“ s te strane gledano morao imati i nadzor nad zgradama veleposlanstava te države, a s druge strane aktualnog predsjednika Madura također podržava niz država, između ostalih i „teškaši“ poput Kine i Rusije, kao i pojedine zemlje latinskoameričke regije, a također i UN. Osim toga, u stvarnosti, na samom terenu tj. u Venezueli, Maduro ima puni nadzor nad svim polugama vlasti, dok Guaido faktički gledano ne kontrolira ništa.

Ali neovisno o tome, prije ili kasnije američka vlada slomit će otpor Madurovih pristaša u veleposlanstvu u Washingtonu i u njega instalirati službenike odane Juanu Guaidu. Službeni Caracas optužio je Washington za kršenje međunarodnog prava jer su američki policajci upali na teritorij veleposlanstva tj. teritorij Venezuele.

Iz svega je ovog očito kako Washington ima sve manje živaca i strpljenja oko Venezuele. Ovaj konkretni primjer – potpuno kaotičan gledano s pozicije međunarodnih diplomatskih konvencija – predstavlja samo još jedan znak potpunog kraha međunarodnog poretka i povratak svijeta svom iskonu –  vladavini po načelu „zakona jačega“.

  

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like