(Video) Kina optužila SAD za narušavanje njezinog suvereniteta

Nakon pogoršavanja američko-kineskih gospodarskih odnosa i najnovijeg otpočinjanja trgovinskog rata (još ne znamo kolikog intenziteta) između dviju mega-država, pogoršavaju se i oni drugi – politički i sigurnosni odnosi.

Prema informacijama kineskog Ministarstva obrane i pojedinih zapadnih medija, američki razarač USS Mustin je 23. ožujka prošao 12 morskih milja od grebena Mischief u otočju Spartly (kin. Nansha), kako bi demonstrirao „slobodu plovidbe“. Kineski vojni brodovi broj 570 i 514 upozorili su američki brod o nužnosti napuštanja akvatorija. Kinesko MO optužilo je SAD za narušavanje  suvereniteta Kine i podrivanje sigurnosti, nazvavši američke aktivnosti „ozbiljnom političkom i vojnom provokacijom“, koja predstavlja ugrozu miru i stabilnosti u regiji.

Na istu temu jučer se oglasilo i kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je odlučno pozvalo Sjedinjene Države na zaustavljanje njihovih provokativnih aktivnosti u akvatoriju spornih otoka u Južno-kineskom moru, kojima se narušava suverenitet i nanosi ugroza sigurnosti Kine.

„Kineska strana odlučno poziva SAD na žurno zaustavljanje provokativnih operacija, koje narušavaju suverenitet Kine i nanose ugrozu našoj sigurnosti“, navodi se u priopćenju kineskog MVP. Kina također poziva SAD na uvažavanje napora regionalnih država glede održavanja mira i stabilnosti u Južno-kineskom moru. „Kina će nastaviti poduzimati nužne mjere za zaštitu svog suvereniteta i sigurnosti, kao i za zaštitu mira i stabilnosti u Južno-kineskom moru“, navodi se dalje. Također se dodaje, kako se stanje u spomenutom moru „nastavlja poboljšavati“ zahvaljujući naporima Kine i država ASEAN-a.  „SAD namjerno izazivaju probleme i napetosti…, podrivaju mir i stabilnost u toj regiji, što je suprotno željama država regije…“, naglašeno je u priopćenju kineskog MVP.

Podsjećamo: u akvatoriju Južno-kineskog mora postoje nesuglasice oko razgraničenja između Kine, Japana, Vijetnama i Filipina. Posljednje dvije godine porastao je broj incidenata od strane američkih vojnih brodova koji demonstriraju slobodu plovidbe spornim područjem u blizini otočja Spartly (Nansha), neovisno o stalnim prosvjedima od strane službenog Pekinga. Stav Washingtona je jasan – SAD i njegovi brodovi će i dalje ploviti svugdje gdje to dopuštaju međunarodni zakoni. Time je indirektno dao do znanja kako ne priznaje kineski suverenitet nad tim otocima.

Također podsjećamo kako je Haaški sud u srpnju 2016.g. temeljem tužbe Filipina, donio odluku da Kina nema pravo na teritorijalne pretenzije u Južno-kineskom moru i da sporno otočje Spartly (Nansha) nije dio kineskog isključivog gospodarskog pojasa. Kina ne priznaje takvu odluku jer u predmetnom sporu pri tom sudu nije niti željela sudjelovati, smatrajući ga nenadležnim.





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like