(Video) Kina počela transport roba u Afganistan kroz pakistansku luku Gwadar

Kina i Pakistan su najveći regionalni saveznici. Osim u vojnom, dvije zemlje vrlo intenzivno surađuju i u gospodarskom segmentu (pogledaj link ispod priloženog videa). U svemu tome nemalu ulogu imaju prilično loši kineski, a poglavito pakistanski odnosi sa zajedničkim velikim susjedom – Indijom. Kina Pakistan smatra ključnom zemljom za realizaciju svog infrastrukturnog projekta „Jedan pojas, jedan put“, u čemu glavnu ulogu ima Kinesko-pakistanski ekonomski koridor (China-Pakistan Economic Corridor -CPEC), a u njemu pak glavnu ulogu ima pakistanska luka Gwadar, smještana na obali Indijskoga oceana, nedaleko od granice s Iranom. I upravo je danas u luku Gwadar, u čije je proširenje i modernizaciju Kina uložila velika financijska sredstva, stigao prvi kontejnerski teret namjenjen Afganistanu. O tome je 15. siječnja izvijestilo kinesko veleposlanstvo u Islamabadu, čije je riječi prenio afganistanski medij TOLOnews.

Kontejneri će u gwadarskoj luci biti pretovareni na kamione i dalje preveženi u Afganistan kroz pakistanski pogranični grad Chaman. Do ovoga događaja promet roba u Afganistan odvijao se kopnenom trasom ili preko dvije pakistanske luke u Karačiju, u okviru sporazuma između Kabula i Islamabada (ATTA). Zahvaljujući kineskim ulaganjima, duboka luka Gwadar u Arapskom moru sada je također dobila mogućnost za prijam velikih brodova, što će značajno ubrzati tranzit roba u Afganistan. Ta se luka nalazi u središtu značaja spomenutog ekonomskog koridora CPEC, koji u sebe uključuje još i izgradnju prometnica, električnih centrala, gospodarskih zona i velike zračne luke u Gwadaru.

Ovdje treba podsjetiti i kako je Indija, zbog prepreka koje postavlja Pakistan, za plasman svojih roba u Afganistan i dalje u srednju Aziju, Rusiju i Europu kao ključnu tranzitnu luku odabrala iranski najjužniji veliki lučki grad Chabahar i uloga toga grada, prema mišljenju analitičara, u budućnosti će sve više rasti.

Zoran Meter: TRUMPOV „DIPLOMATSKI SKANDAL“ PRODUBIO KRIZU – PAKISTAN KLIZI U ZAGRLJAJ KINE





 

Komentari

komentar





You may also like