(Video) Kina poslala nosač zrakoplova u Tajvanski tjesnac. Prate ga američki i japanski brodovi!

Sinoć, 17. studenog, u Tajvanski je tjesnac, u pratnji kineske grupacije brodova uplovio drugi kineksi nosač zrakoplova iz projekta 001A (sada vrši pomorska testiranja i još nije službeno u sastavu kineske ratne mornarice). Prolaz kineskog brodovlja kroz Tajvanski tjesnac (kojega Kina smatra svojim vodama) prošao je u pratnji američkog razarača USS Wayne E. Mayer i japanskog razarača JS Shimakaze, dok su se u zraku nalazili tajvanski lovački zrakoplovi.

U ponedjeljak, 18. studenog, iz zapovjedništva kineskih pomorskih snaga javljeno je kako je nosač zrakoplova uspješno prošao tjesnacem i da taj čin nikako nije povezan s „trenutačnim stanjem“, već da se radi o „znanstveno-istraživačkim testiranjima i vojnoj vježbi u vlastitom akvatoriju Južnokineskog mora“, te uobičajenoj praksi vezano uz gradnju takvih brodova.

Neovisno o tome analitičari smatraju kako se radi o prilično neočekivanom potezu kineskog vojnog vrha s obzirom na općenito dostatno složeno stanje u Južnokineskom moru. Ovdje se svakako treba dodati i da je Peking posljednjih mijeseci slao niz prosvijeda ali i upozorenja Washingtonu s obzirom da Sjedinjene Države, od dolaska na vlast Trumpove administracije, nastavljaju isporučivati suvremeno naoružanje Tajvanu čemu se Kina oštro protivi, tvrdeći kako je to suprotno dogovoru dviju strana o  načelu jedne Kine, kao temelju američko-kineskih odnosa (vidi poveznicu ispod teksta).

Tajvan je, podsjećamo, priznao vrlo mali broj svjetskih zemalja, redom vrlo malih i na međunarodnoj političkoj pozornici posve beznačajnih, znajući da bi taj čin automatski značio i prekid diplomatskih odnosa s Kinom a što u svijetu nitko ne želi, pa naravno – niti SAD.
Kina pozvala SAD na „prekid igranja s vatrom“ oko prodaje oružja Tajvanu i prijeti sankcijama

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like