(Video) Kina postigla „Harmoniju“: HUAWEI PRELAZI NA VLASTITI OS

Foto: preuzeta s portala Android Authority

Još ne tako davno američki predsjednik Donald Trump zabranio je američkim informatičkim tvrtkama isporuke bilo kakvih proizvodnih komponenti kineskom tehnološkom divu Huawei i njegovim tvrtkama-kćerima u SAD-u, stavljajući kinesku kompaniju na tzv. crni spisak tvrtki, opasnih po američku nacionalnu sigurnost sukladno zakonu kojeg je Trumpova administracija donijela nedugo nakon preuzimanja vlasti u SAD-u. Sukladno tome, svi američki IT divovi obustavili su suradnju s Huaweiom iako to nisu htjeli budući da zbog toga i sami trpe ili mogu trpjeti velike gubitke, čak i izgubiti golemo kinesko tržište. Između ostalih, tako je i Google Huaweiu zabranio korištenje njegovog operativnog sustava (OS) Android koje je ovaj koristio u svojim uređajima. Naravno, Trump je svo ovo vrijeme od uvođenja sankcija prema Huaweiu ponavljao kako se sve može promijeniti ukoliko Washington i Peking postignu napredak u trgovinskim pregovorima. Taj bi napredak, naravno, morao biti u skladu s američkim zahtjevima.

Međutim, ova Trumpova „ucjena“ nije naišla na „plodno tlo“ jer je Kina pripremala protuodgovor. I to ne bilo kakav nego vrlo oštri. Huawei je i prije Trumpovih sankcija radio na uspostavi svog OS, za dovršenje kojega je izjavio da mu je potrebno još nekoliko mjeseci. Radi se o operativnom sustavu „Harmony“. A Huawei je upravo objavio kako je spreman za pokretanje njegove proizvodnje i uporabe kao vlastite platforme za nove elektroničke ideje ukoliko se ne obnovi suradnja s Googlom, za koju je i dalje spraman ali za nju više nikoga neće moliti.

Naime, jučer je u Kini svečano predstavljen Huaweiov novi „Harmony“OS izuzetnih karakteristika i većih mogućnosti od američkih analoga, s potpunom zaštitom i potpuno kompatibilan s američkim Androidom i Linexom pa će ga i korisnici tih operativnih sustava lako moći preuzimati. Veliki je to uspjeh vodećeg kineskog tehnološkog diva, svega dva i pol mjeseca nakon uvođenja američkih sankcija. Iako su Kinezi izradu svog OS najavljivili još prije 8 godina, oni se s tim poslom nisu pretjerano brzo „hvatali u koštac“ jer nije niti bilo potrebe zbog snažne suradnje s američkim kompanijama. Međutim, očito je da i u takvim – pogodnim uvjetima ništa nisu prepuštali slučaju i da su prije ili kasnije željeli svoju samostalnost i u tom segmentu visoke komunikacijske tehnologije, a što se upravo sada i dogodilo. A i simbolika ovog događaja je više nego vidljiva: prezentacija je uslijedila gotovo istodobno s objavom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa kako još uvijek neće odobriti licence za nastavak suradnje američkih tvrtki s Huaweijom jer je Kina „obustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda“. Podsjećamo, Kina je to učinila, ali tek nakon Ttrumpove objave da će od 1. rujna uvesti 10%-tni porez na uvoz kineskih proizvoda u iznosu od 300 milijardi dolara kao rezultat ne postizanja napretka u trgovinskim pregovorima dviju strana. Dakle, ova velika psihološka „igra živaca“, s golemim ulozima u pozadini, još je jako daleko od svoga kraja, ali je već sada jasno kako američkoj strani sve više ponestaje „kaznenih mjera“ za discipliniranje u gospodarskom smislu „odmetnute“ Kine, koja, očito, ne namjerava igrati po novim američkim pravilima protivno svojim interesima.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like