(Video) Kina predstavila “najbrži vlak na svijetu” koji ide 600 km/h

Kineski medij Xinhua jučer je objavio kako je javnosti predstavljen novi vlak u gradu Qingdao. Tvrde da je riječ o najbržem vlaku na svijetu koji može postići brzinu od 600 km/h, a nadaju se da će uskoro moć voziti i do 625 km/h. S obzirom da je Japan na kratkoj dionici testirao svoj maglev vlak L0 i postigao brzinu od 603 km/h u 2015., upitna je ova tvrdnja Kine.

Vlak je proizvela kineska tvrtka CRRC u suradnji s nekoliko sveučilišta diljem zemlje. Maglev tehnologija znači da vlak ne dodiruje tračnice, već “lebdi” iznad njih zbog jakog magnetskog polja. Time vlak ne troši energiju na trenje između tračnica i kotača, a jedini otpor jest otpor zraka koji također nije velik zbog aerodinamičnog oblika vlaka.

Kina već ima aktivne brze vlakove koji mogu putovati do 350 km/h. Tako put između Pekinga i Šangaja danas traje oko 4 i pol sata vlakom. Novopredstavljeni vlak bi skratio taj put od preko 1000 km na 2 i pol sata.

Osim toga, Kina već ima najbrži komercijalni vlak maglev tehnologije koji spaja šangajski aerodrom s centrom grada. Izgradnja posebne pruge duge 30 km je koštala oko milijardu dolara, a vlak putuje brzinom od 430 km/h.

Kina posjeduje najveću mrežu željezničkih pruga za brze vlakove, a 2019. je imala 35 000 km takvih pruga. Ipak, maglev tehnologija zahtjeva potpuno drugačiju vrstu pruga, nego što su standardne pruge brzih vlakova. Iako je trošak prijevoza i održavanje maglev vlakova navodno manji od uobičajenih, same pruge su skuplje za izgraditi. Stoga novi vlak neće ući u komercijalnu upotrebu još najmanje pet godina dok se ne izgradi odgovarajuća infrastruktura.





 

Komentari

komentar





You may also like