(Video) Kina SAD-u pokazala kako će uništiti njihovu bazu na Guamu

Kineska vojska objavila je video kojim javno demonstrira kako svojim strateškim bombarderima H-6K doslovno s lica zemlje briše američku zrakoplovnu bazu Andersen na tihooceanskom otoku Guamu, neovisno o snažnoj protuzračnoj obrani američkih snaga, njihovih zrakoplova i vojnih brodova.

Iako se, naravno, ne radi o stvarnosti, video snimka nipošto nije plod kineske bujne mašte i lijepih želja, već pokazuje scenarij i rezultat koji je potpuno moguć s obzirom kako je kineska vojska spremna za stvarni napad ovakve vrste na američke baze stacionirane u Aziji i Tihom oceanu. Pritom, prema mišljenjima vojnih analitičara, Kina ne bi koristila samo svoje bombardere, već i interkontinentalne balističke i krstareće nadzvučne rakete. Ako znamo kako je i Sjeverna Koreja još 2017.g. razrađivala planove napada na Guam, pa čak, kao testnu, i lansirala jednu interkontinentalnu raketu u tom smjeru što je isprovociralo američkog predsjednika Donalda Trumpa na izjavu kako će tu zemlju kazniti „ognjem i gnjevom kakve svijet još nije vidio“, zar treba sumnjati u kineske vojne mogućnosti „u svome dvorištu“, s obzirom kako je sjeverenokorejska vojska za kinesku, zapravo – dječja igračka?

Podsjećamo: na otoku Guamu smještene su dvije američke vojne baze – zrakoplovna i pomorska, a ukupnom površinom zauzimaju trećinu toga otoka. Tamo je ukupno razmješteno 7 tisuća američkih vojnika, a same baze su ključne za američke strateške interese u Azijsko-tihooceanskoj regiji jer se od tamo kontroliraju područja koja su u blizini država istočne i jugo-istočne Azije, između ostalog i strateškim bombarderima B-52 Stratoforteess.

 

Komentari

komentar

You may also like