(Video) Kineska vlada kažnjavat će izgrednike u Hong Kongu: Ovo je terorizam!

Kineska vlada kažnjavat će nasilne izgrednike među prosvjednicima u Hong Kongu prema najstrožim zakonskim kriterijima. O tome je u ponedjeljak, 12. kolovoza, izjavio vladin predstavnik za poslove Hong Konga i Macao-a. Napadi na policiju i drugi agresivni postupci demonstranata imaju znakove terorizma, rečeno je u današnjem priopćenju.

I direktor honkoške zračne luke danas je zatražio hitnu i odlučnu intervenciju snaga sigurnosti zbog trodnevne blokade prometa i putnika u toj zračnoj luci, potpuno zauzetoj od strane radikalnih prosvjednika. Postoje pojedine naznake da će se prosvjednici s nje ipak početi povlačiti. Međutim sukobi sa snagama reda nastavljaju se na ulicama grada ali i u podzemnoj željeznici, gdje su radikalni demonstranti pokušali prekinuti promet na pojedinim linijama, što je izazvalo velike sukobe s policijom koja je primjenjivala i suzavac i klasična sredstva prinude s ciljem smirivanja stanja. Policija prije početka uporabe sile redovito o tome najprije upozorava same prosvjednike, a tek onda stupa u akciju. Međutim, prosvjednici takve poteze, a radi se velikom većinom o mladim ljudima, kao da jedva čekaju i odmah na društvenim mrežama objavljuju snimke o „brutalnom“ razračunavanju policije s njima. Spominju i da honkoškoj policiji pomoć prikriveno  pružaju i kineske snage sigurnosti.

Međutim, nakon spomenute najnovije objave kineske vlade o početku kažnjavanja izgrednika, a poglavito davanja obilježja terorizma samim prosvjedima, za očekivati je ili smirivanje stanja ili početak otvorene kineske sigurnosne intervencije s ciljem uspostave javnog reda i mira ukoliko lokalne snage sigurnosti to uskoro ne budu mogle same učiniti. Ne treba niti govoriti da je zbog blokade grada, u sada već  više od 10 tjednana neprekinutog trajanja prosvijeda, to azijsko financijsko središte pretrpjelo višemilijunske štete, naravno, izraženo u američkim dolarima.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like