(Video) Kineski znanstvenici izvršili veliki prodor u stealth tehnologiji

Foto: preuzeto s portala Asia Times

Kineski znanstvenici postigli su ozbiljne uspjehe vezano uz napredak u tzv. stealth tehnologiji tj. proizvodnji materjala koji se za nju koriste. Prema njihovim riječima, oni mogu nevidljive zrakoplove i drugo oružje učiniti još lakšim, jeftinijim i manje osjetljivim za radarske sustave, navodi hongkonški medij South China Morning Post.

Profesor Luo Xiangang i njegove kolege iz Instituta za optiku i elektroniku Kineske akademije znanosti u Chengdu, regija Sichuan (Institute of Optics and Electronics, Chinese Academy of Sciences), izjavili su u svom priopćenju, objavljenom u ponedjeljak na sajtu Akademije, kako su prvi u svijetu izradili metematički model, koji precizno opisuje ponašanje elektromagnetskih valova u koleraciji s metalom s ugraviranim mikroskopskim uzorima. Koristeći novi model i dostignuća u sferi proizvodnje materjala, znanstvenici su razradili membranu, poznatu kao „meta surface“, koja je sposobna poništiti radarske valove u najširem spektru o kojem se do sada govorilo.

Foto:  profesor Luo Xiangang 

Trenutačno se nevidljivi zrakoplovi u glavnini baziraju na specijalnoj geometriji za odbijanje radarskih signala, ali takva geometrija može utjecati na aerodinamičke karakteristike. Osim toga, koriste se i materjali za apsorpciju radarskih signala i zaštitu, koji prilično smanjuju vidljivost, ali djeluju samo u ograničenom frekvencijskom spektru.
Tijekom jednog od testiranja nova tehnologija omogućila je smanjenje snage odraza radarskoga signala, izmjerenoga u decibelima, između 10 i 30 dB, u rasponu frekvencije od 0.3 to 40 gigahertza.

Stručnjak za stealth tehnologiju iz Univerziteta Fudan u Šangaju, koji ne sudjeluje u razradi tih materjala, izjavio je kako zrakoplov ili novi brod koji koristi novu tehnologiju, može obmanuti sve postojeće vojne radarske sustave. „Taj raspon za detekciju je nevjerojatan. Ja nisam nikada čuo da bi se netko makar i približio takvim pokazateljima. Trenutačno se tehnologija apsorpcije efektivnog raspona od 4 do 18 gigaherza smatra vrlo, vrlo dobrom“, kazao je taj znanstvenik. „Materjale s „meta surface2 tehnologijom već je moguće pronaći u kineskoj vojnoj tehnici, iako podaci o tome da oni postoje i o tome gdje se nalaze ostaju u značajnom stupnju tajni“, izjavio je stručnjak iz šangajskog Fudan University.

Podsjećamo: obavještajna služba američkog Pentagona već je ranije u svome izviješću, objavljenom ove godine, tvrdila kako je kineska vojska, kao rezultat „usvajanja tehnologije na bilo koji način“, došla na granicu primjene pojedinih najsuvremenijih sustava naoružanja u svijetu, a u nekim sferama već je postala i svjetski lider. U tome se dokumentu također navodi kako kineske zračne snage „razrađuju nove stealth-bombardere srednjeg i dalekog dometa za uništenje regionalnih i globalnih ciljeva“.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like