(Video) Kinezi o napretku u pregovorima sa SAD-om; Trump skeptično traži razgovor s kineskim vođom

Kina i SAD postigli su važan napredak u sadašnjoj fazi trgovinskih pregovora, priopćila je kineska agencija Xinhua, dok američki predsjednik Donald Trump tvrdi kako će za postizanje sporazuma s Kinom biti potreban sastanak na vrhu.

Kineska agencija, pozivajući se na izjave članova kineske pregovaračke delegacije u Washingtonu, navodi kako su obje strane provele „otvorene, konkretne i plodonosne“ razgovore o problematičnim pitanjima.

Kinesko Ministarstvo trgovine priopćilo je da su dvije strane razgovarale o problemima zaštite intelektualnog vlasništva i predaji tehnologija, i da su se dogovorile jačati zajedničku suradnju. Kineska će strana, navodi se, poduprjeti osnivanje konkurentnog tržišta, „što je u skladu s temeljnim smjerom kineske politike reformi i otvorenosti, a kineska će strana konstruktivno reagirati na aspekte koji predstavljaju zabrinutost za SAD“, rečeno je po završetku ovog kruga pregovora.

Dvije su delegacije dogovorile „putnu kartu“ za nastavak pregovora, koji bi se trebali održati sredinim veljače u Pekingu.

Sinoć je predsjednik SAD-a Donald Trump također optimistično ocijenio američko-kineske trgovinske pregovore, ali i dodao kako će za sklapanje trgovinskog sporazuma, „ako se to uspije postići“, trebati održati novi sastanak između njega i kineskog čelnika Xi Jinpinga. O tome je govorio tijekom sinoćnje novinske konferencije u Bijeloj kući (pogledaj video ispod teksta). Kazao je, međutim, kako će do dogovora biti teško doći i da za veliki sporazum oko kojeg se pregovara i koji se odnosi na sve aspekte trgovine nije dovoljno da Kinezi „od nas kupe više kukuruza“. SAD želi da Kina otvori svoje tržište i za američke financijske usluge i industriju. Razgovara se i oko „fentanila (supstanca za proizvodnju sintetičke droge) koji ubija 80 tisuća Amerikanaca godišnje i koji dolazi k nama iz Kine“. (podsjećamo: Geopolitika News nedavno je objavila komentar na tu temu, a možete ga pročitati ovdje).Pri tom je Trump ostavio mogućnost da do sporazuma ne dođe i ponovo zaprijetio novim povišenjem carina na kineske proizvode od 10% do 25%, počevši s 1. ožujka ove godine, upozorivši, kako se nakon tog roka pregovori s Kinom više neće nastavljati.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like