(Video) Kongres Trumpu ne da dozvolu za objavu rata Iranu i želi dokaze o “iranskoj ugrozi”

Niz zastupnika Predstavničkog doma američkog Kongresa izrazilo je sumnju u istinitost izjava Trumpove administracije o porastu ugroze nacionalne sigurnosti SAD-a od strane Irana.

Ključni zastupnici iz obiju stranaka, i Demokratske i Republikanske, kritički su komentirali nedavne izjave predsjednika Donalda Trumpa i njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona vezane uz odluku o djelomičnom povlačenju američkog diplomatskog osoblja iz Iraka, kao i o zaoštravanju američko-iranskih odnosa. https://iq.usembassy.gov/security-alert-u-s-embassy-baghdad-iraq-2/

Po Trumpa je neugodno utjecala potpuno kontradiktorna izjava britanskog generala Christophera Ghika, zapovjednika savezničke operacije „Inherent Resolve“ (OIR)  na Bliskom istoku od 14. svibnja, koji je izjavio kako ne postoji nikakva povećana prijetnja od strane Irana u Siriji i Iraku (pogledaj video ispod teksta). Zbog toga je republikanski kongresmen iz Južne Karoline Lindsey Graham, koji je na čelu senatskog Odbora za pravne poslove, pozvao predstavnike State Departmenta i Ministarstva obrane da „objasne što se događa“ jer, prema njegovim riječima, ni on sam također ne raspolaže bilo kakvim informacijama o povećanju iranske ugroze.

Američki medij The Financial Times prenio je komentar predsjednice Kongresa Nancy Pelosi, koja je kazala kako Trumpova administracija „nema dozvolu“ Kongresa za objavu rata protiv Irana.

Demokratski senator iz New Jerseya Robert Menendez, koji je prethodno vodio senatski Odbor za međunarodne odnose, a sada je najviši predstavnik Demokratske stranke u tom odboru, izjavio je, kako je zaoštrenu poziciju američke administracije prema Iranu „teško opravdati“ jer Trump i njegovi savjetnici Kongresu nisu dostavili „nikakve detalje oko toga, što zapravo predstavljaju te povećane prijetnje“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like