(Video) Libijska vlada zatražila tursku vojnu pomoć iz zraka, kopna i mora!

Libijska vlada sa sjedištem u Tripoliju i službeno je zatražila  tursku vojnu pomoć. Traži se turska „zračna, kopnena i pomorska“ vojna potpora za odbijanje napada na glavni grad Tripoli vojnih snaga istoka zemlje, pod zapovjedništvom maršala Khalife Haftara.

U četvrtak, 26. prosinca, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan priopćio je kako u siječnju namjerava pitanje slanja turske vojske u Libiju staviti pred turski parlament.

Podsjećamo: zapovjednik istočno-libijskih vojnih snaga „Libijska nacionalna vojska“ (LNA), maršal Haftar, 12. prosinca izvijestio je o početku odlučujuće bitke za Tripoli, zapravo, gotovo jedinog libijskog grada i njegove šire zone koje vojno nadzire od UN-a priznata vlada premjera Fayeza al-Serraja. Snažne borbe vode se na više smjerova prema Tripoliju. Inače, Haftarovu vojsku podupiru Egipat, Rusija, Francuska, Saudijska Arabija, UAE i Jordan (prema pojedinim mišljenjima i SAD), dok vladine snage u Tripoliju podupiru Turska, Katar i Italija. Intenzivna suradnja Sarrajeve vlade i Ankare svoj je vrhunac doživjela nedavnim potpisivanjem sporazuma o razgraničenju između dviju država na Sredozemnom moru, gdje je Turska zahvatila dijelove grčkih i ciparskih voda, što je izazvalo oštru reakciju Atene. Tripoli i Ankara nedavno su potpisali i sporazum o libijsko-turskoj vojnoj suradnji.

Geopolitika News upravo priprema veliku analizu najnovijega stanja u Libiji.

 
Komentari

komentar

You may also like