(VIDEO) ‘Masovni egzodus’: tisuće pobjegle iz Londona uoči strogog lockdowna

Tisuće ljudi napustilo je London, uoči stupanja na snagu novouvedene najoštrije razine restrikcija (tier 4) zbog pojave novog soja virusa. Britanski tabloid Daily Mail piše o “masovnom egzodusu koji sliči ‘posljednjem vlaku iz Saigona’ i očajnim obiteljima koje napuštaju London uoči tier 4 mizerije, dok kritičari podrugljivo čestitaju premijeru što je izazvao ‘prvu evakuaciju grada od 1939′”.

Fraza “posljednji vlak iz Saigona” odnosi se na užurbanu evakuaciju američkog osoblja iz glavnog grada Južnog Vijetnama, uslijed uspješne ofenzive vojske Sjevernog Vijetnama kojom je ujedinjen Vijetnam.
 

Do sada su postojale samo tri razine restrikcija, da bi vlada uvela novu (tier 4) zbog novog soja koronavirusa, pri čemu je ta najstroža razina restrikcija stupila na snagu u ponoć za London i većinu jugoistoka zemlje. Međutim, mnogi su stanovnici Londona, prije stupanja na snagu te mjere pohrlili u automobile, taksije i vlakove kako bi pobjegli od ograničenja. Naime, ostaju otvorene samo trgovine s hranom i higijenim potrepštinama, zatvaraju se i frizerski saloni, dok vlasti poručuju građanima da ostanu doma. Putovanja su dopuštena samo zbog obrazovanja ,medicinske skrbi i posla, ako nije osiguran rad od kuće. Mnogim Englezima propala su putovanja bukirana za božićne praznike.

Novi soj koronavirusa brže se širi, zbog čega su vlasti uvele nove mjere. Smrtnost od novog soja koronavirusa nije veća te nema dokaza da cjepivo neće biti efikasno protiv novog soja, poručio je Johnson.

Nigel Farage, najpoznatiji britanski euroskeptik, ironično je, na Twitteru, čestitao Johnsonu jer je izazvao prvu “evakuaciju Londona od 1939”. Farage je preimenovao svoju stranku Brexit u “Reformirajmo UK”, pri čemu je glavna platforma stranke protivljenje lockdownu.

Komentari

komentar
You may also like