(Video) Milijun prosvjednika u Hongkongu protiv zakona o ekstradiciji

foto: preuzeto s The Straits Times

Više od milijun ljudi u nedjelju je sudjelovalo u prosvjednom maršu u Hongkongu, koji je, prema riječima organizatora, bio najveći u povijesti grada, navodi medij Asia Times.

Prosvjedovalo se protiv predloženog zakona o ekstradiciji (izručenju) koji će po prvi put Hongkongu omogućiti izručenje osumnjičenih (pravnih) osoba s kojima on nema suglasnost o ekstradiciji, kopnenoj Kini, Tajvanu i Makau. Mnogi se boje da će to uništiti sudbenu i političku nezavisnost Hongkonga.

Inače, pravosudni sustav Hongkonga uživa nezavisnost u odnosu na kopnenu Kinu sukladno sporazumu o predaji suvereniteta nad Hongkongom Kini iz 1997.g., koji je i formalno taj otok lišio statusa britanske kolonije. Hongkong je postao administrativni dio Kine u okviru politike „Jedna država, dva sustava“, što se u diplomatskim i poslovnim krugovima smatra vrlo korisnim za Hongkong kao međunarodnog trgovinskog i financijskog središta.

Prosvjednici su zahtjevali ostavku šefice izvršne vlasti Hongkonga Carrie Lam, koju kritiziraju za guranje nepopularnog zakona. Organizatori prosvjeda govore o 1,03 milijuna prosvjednika, dok gradska policija barata brojem od 240 tisuća. A kako to obično biva, pretpostavljamo da istina je negdje u sredini.

Prosvjed je prolazio mirno, ali je iza ponoći dio prosvjednika nastojao nasilno prodrjeti u zgradu gradskog parlamenta, zbog čega je policija morala primjeniti suzavac i gumene metke. Ranjeno je najmanje troje policajaca, a nekoliko prosvjednika je uhićeno.
Iako je ovaj zakonski prijedlog, kojeg podupire Peking, iniciran od strane lokalne vlade, mnogi su u Hongkongu zabrinuti da će on gradskoj vladi dati veće mogućnosti za praćenje političkih protivnika i stranih biznismena. O zakonu će se raspravljati 12. lipnja u gradskom parlamentu, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja lipnja.

Carrie Lam do sada je odbijala ovaj zakon povući iz procedure jer je on, prema njenom mišljenju, važan za odstranjenje „rupa u zakonu“ koje su, prema mišljenju gradskih vlasti omogućile da grad postane utočište za kriminalce za kojima se traga u Kini i drugim mjestima.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like