(Video) Military Times (SAD): Oceani više nisu američki štit

„Amerika više nije (sigurno) utočište“, smatra američki general, zapovjednik Sjevernog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a i Zapovjedništva zračno-svemirske obrane Sjeverne Amerike Terrence O’Shaughnessy, navodi u svom članku, objavljenom u američkom specijaliziranom mediju „Military Times“, autor Kyle Rempfer.

General je na 140. konferenciji američkog Udruženja Nacionalne garde u New Orleansu prošlog vikenda upozorio kako kopneni dio SAD u epohi konkurencije velikih država nije nedosežan. Po snazi jednaki protivnici  proučavaju obranu SAD-a u nekoliko smijerova, i teritorij SAD-a se nalazi u dometu njihove vidljivosti.

„Mi mijenjamo naš pristup osiguranju sigurnosti. Ranije smo mislili kako nam okruženje oceanima i prijeteljskim zemljama na sjeveru i jugu daje sigurnost, međutim stanje se sada mijenja, naši protivnici su već u stanju protegnuti ruku i dosegnuti do nas“.

Taj je problem u skladu s novom strategijom nacionalne obrane, predložene od strane ministra obrane Jamesa Matisa, suglasno kojoj se ravnopravni protivnici razmatraju kao ozbiljnije ugroze od pobunjeničkkih snaga niže razine, poput onih koje se nalaze u Iraku i Afganistanu posljednje desetljeće.

Prema mišljenju generala O’Shaughnessya, ti ravnopravni protivnici su Rusija i Kina. „Mi se moramo odnositi prema našoj sigurnosti ne kao ranije. To znači da moramo fundamentalno iznova osmisliti sustav nacionalne obrane, nužno je znati kako ćemo se mi zaštititi od po snazi ravnopravnog protivnika“, kazao je general.

„Dobar primjer (novog pristupa) je montiranje novih radara s aktivnom faznom antenskom rešetkom na lovce F-16, i mi tu imamo napredak“, izjavio je dalje O’Shaughnessy.





Zrakoplovne snage prvotno su odabrale taj sustav za modernizaciju 72 F-16 Falcon Nacionalne garde. Ti sustavi nisu nužni za ispunjenje zadaća prehvata npr. ukradenog civilnog zrakoplova. Novi radari namjenjeni su za pronalazak i praćenje velikog broja ciljeva (između ostalog i krstarećih raketa). Oni to rade brže i na većim udaljenostima (od prijašnjih sustava). Osim toga, radar AESA sposoban je djelovati u zoni elektroničkog djelovanja protivnika.

Primjeri, koji su sposobni zaobići obranu SAD-a, su ruske nadzvučne rakete. Sukladno govoru ruskog predsjednika Vladimira Putina u ožujku, takva se raketa navodno može po putanji duge podignuti u visoke slojeve atmosfere – više nego interkontinentalna balistička raketa, i time izbjeći opasnost uništenja protivničkim sustavima PZO.

Upozorenja se mogu pokazati užasna ali oni odražavaju promjene stvarnosti, jer sukobi su sada mogući tamo gdje se oni ranije nisu događali, smatra zapovjednik Stožera američkih zračnih snaga general Dave Goldfein. „Vjerojatno nam je opasno smatrati naš teritorij utočištem. Ima nekoliko novih područja u kojima naši protivnici (aktivno) rade: cyber prostor i svemir“, kazao je general Goldfein u intervjuu za Military Times.





Također je dodao kako nova strategija ne znači nužno da se američka vojska vraća mentalitetu hladnog rata, ali je važno znati, kako protivnici u američkim tradicionalnim prednostima traže slaba mjesta. „Naši konkurenti su izučili kako se mi borimo, radimo, kuda investiramo, kako treniramo, da bi od nas preuzeli vodstvo“, kazao je Goldfein.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like