(Video) Na parlamentarnim izborima u Španjolskoj pobijedili socijalisti

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Španjolskoj, održanim u nedjelju, 29. travnja, nakon pobrojanih gotovo svih glasova birača jasno je kako je pobjedu odnijela Socijalistička stranka (PSOE), dobivši 123 zastupnička mjesta od ukupno 350 mjesta u parlamentu. Na drugom je mjestu desna Narodna stranka (PP) koja je osvojila svega 66 mandata, što je njezin najlošiji rezultat ikada.

Ali za formiranje vlade, Pedru Sánchezu, čelniku socijalista, treba 176 glasova pa je jasno kako će trebati koalirati ili s narodnjacima ili Građanskom strankom. Ova posljednja zauzela je treće mjesto. Teoretski bi mogao koalirati i s ultralijevim Podemosom i u tom bi mu slučaju bila potrebna potpora katalonskih stranaka, koje to uvjetuju referendumom o nezavisnosti Katalonije, čemu se PSOE protivi pa je ta kombinacija isključena. Po svemu sudeći socijalisti će koalirati s narodnjacima, što im jamči stabilnu vladu.

U paralemnt će po prvi puta ući i nova španjolska krajnje desna stranka Vox, koja je ostvarila veliki uspjeh, osvojivši 5. mjesto i dobivši 24 mandata.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like