(VIDEO) Napad na zračnu luku Aden po dolasku vlade: 13 ljudi je poginulo

U napadu na zračnu luku Aden poginulo je najmanje 13 osoba, dok su deseci ozlijeđeni, navodi Reuters.

Napad je izvršen netom po slijetanju zrakoplova s članovima jemenske vlade.

Jemenska vlada koju podržava koalicija zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom od 2014. se bori protiv pro-iranskih šijitskih hutista.





Reuters navodi, pozivajući se na sigurnosne izvore, da su ispaljene tri minobacačke granate, dok je po nekim napisima riječ o napadu dronom.

Dopisnik AFP-a koji je bio u zračnoj luci za vrijeme napada navodi da je čuo dvije eksplozije “dok su članovi vlade napuštali zrakoplov”

Premijer Maeen Abdulmalik i drugi članovi vlade te saudijski veleposlanik u Jemenu Muhamed Said Al-Jaber prevezeni su do predsjedničke palače u Adenu.

“Mi i članovi vlade smo u privremenoj prijestolnici Adenu i sve je u redu”, objavio je na Twitteru Maeen, prenosi Reuters.

Prijestolnicu Sanuu i sjever zemlje kontroliraju hutisti koji su jednom prilikom raketirali i jedno od najvećih saudijskih naftnih polja.

Vladu koja je sletila u zračnu liku prije napada čine pristaše pro-saudijskog predsjednika Mansoura Hadija i separatističkog Južnog tranzicijskog vijeća koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati. Te su dvije frakcije ovoga mjeseca formirale zajedničku vladu.

Jemenski ministar informiranja Muamer Al-Erjani optužio je za napad hutiste, što oni odbacuju, piše Al Jazeera.

“Uvjeravam naš veliki narod da su članovi vlade na sigurnom i uvjeravamo vas da nas ovaj kukavički teroristički napad hutističke milicije koju podržava Iran neće odvratiti od izvršavanja naše patriotske dužnosti”, napisao je na Twitteru.

Napad je osudio i UN-ov izaslanik za Jemen Martin Griffiths.

Komentari

komentar

You may also like