(Video) National Interest: Rusija razvija nove ubojice satelita

Foto: iz.ru

Američki medij The National Interest (NI) objavio je zanimljiv članak o ruskom razvoju protusatelitskog oružja nove vrste, koji uključuje male i naoružane satelite, mali pogonski motor i lovački zrakoplov MiG-31 (vidi naslovnu sliku) koji sudjelje u svojstvu prvog stupnja čitavoga sustava. Tu je izjavu dala osoba zadužena za nadzor ruskog svemirskog programa Bart Hendrickx.

Krajem travnja 2020. g. on je napisao analitički članak s priloženim raznim dokaznim meterjalom, poput fotografija, državnih ugovora i podataka o testiranjima. On tvrdi kako Rusija razrađuje protusatelitski sustav u okviru projekta Burevestnik, u kojemu se, za razliku od drugih sustava, za uništenje orbitalnih ciljeva ne koriste eksplozivna sredstva. U tom oružju primjenjuju se „predatorski mikro-sateliti“, koji vrše manevre u smijeru svojih ciljeva na niskoj Zemljinoj orbiti i izbacuju ih iz stroja.

Hendrickxovi dokazi su uvjerljivi, navodi američki medij, počevši od fotografija iz rujna 2018. godine.

„Zrakoplovni fotograf primijetio je nešto zanimljivo, motreći aktivnosti Istraživačkog instituta Gromov u podmoskovskom Zhukovskom  (Gromov Flight Research Institute in Zhukovsky)“, napiso je Hendrickx, čiju je pozornost privukao ruski MiG-31BM s velikom crnom raketom pod trupom (možete je pogledati na ovom linku.

„Pa iako je taj konkretni zrakoplov već viđen ranije, raketa je bila nova“, navodi autor analize.





Hendrickx je proučio otvorene izvore kako bi pratio razradu novog protusatelitskog oružja i navodi slijedeće: „Oni su pokazali kako je taj projekt počeo 1. rujna 2011. g. s državnim ugovorom kojeg je dobio Projektni ured (Design Bureau of Machine Building) za proizvodnju oružja u Kolomni, 100 kilometara udaljenoj od Moskve. Čini se kako je ta organizacija glavni koordinator projekta.“

U svibnju 2019. g. ruska tvrtka „Saturn“, koja se bavi proizvodnjom solarnih panela i baterija, pripremila je prezentaciju u kojoj su prikazana dva različita satelita, pretpostavlja se uključena u program Burevestnik. Čini se kako su ti sateliti dio bojevog dijela rakete, koju su godinu ranije primijetili ispod trupa MiG-31, navodi NI. Najvjerojatnije je najupečatljivija činjenica, ona, da Rusija od 2013. g. obavlja orbitalna testiranja tzv. inspekcijskih satelita, koji mogu manevrirati uz druge svemirske objekte kao u svrhu provjere istih u odnosu na oštećenja. Takve inspekcijske satelite može se primijeniti i kao oružja za izbacivanje iz stroja neprijateljskih svemirskih aparata, umjesto inspekcije onih svojih.

„Analiza dostupnih ruskih izvora gotovo da i ne ostavlja sumnje o tome da su MiG-31BM i raketa dio šireg protusatelitskog projekta pod nazivom Burevestnik“, navodi autor analize, koji tvrdi, kako to nije jedini ruski protusatelitski sustav. 15. travnja 2020. g. Rusija je testirala protusatelitsku raketu, o čemu je izvijestilo i američko Svemirsko zapovjedništvo, o čemu je pisao i portal Geopolitika News  (vidi slijedeći link, kao i video ispod teksta)





(Video) Svemirske snage SAD-a: Rusija testirala protusatelitske rakete

PL-19 „Nudol“ (višekanalni sustav proturaketne obrane Moskovske regije) je tzv. sredstvo satelitskog presretanja s neposrednim uvođenjem u orbitu, što je najjednostavniji način navođenja protusatelitskog oružja na cilj.

„Testiranja „Nudola“, kao i tajne razrade u okviru projekta Burevestnik, svjedoče kako Rusija širi svoj svemirski arsenal“, zaključuje američki medij.

 

 

Komentari

komentar

You may also like