(Video) NATO vojska stigla u crnomorsku regiju, u “rusko dvorište”

Kopnene i pomorske vježbe zemalja NATO saveza Poseidon-19 u Crnom moru traju od 1.-8. ožujka. Prema informacijama Glavnog stožera rumunjske vojske, sinoć je u luku Midia stigla velika količina američke vojne tehnike i 500 vojnika

Vlak s američkim tenkovima M1 Abrams, oklopnim vozilima M2 Bradley, helikopterima CH-47 Chinook, AH-64 Apache, UH-60 i HH-60 Black Hawk, stigao je sinoć u Rumunjsku. Također su pristigle i postrojbe američke prve motorizirane pješačke divizije, koje će u regiji Crnog mora biti dislocirane  devet mjeseci. (Na videu ispod teksta možete vidjeti vlak s američkom vojnom tehnikom koji je u Rumunjsku stigao prošle godine.)

Vojna tehnika planira se koristiti u nizu vježbi. U ljeto i jesen 2019.g. američko pješaštvo iz Rumunjske prebacit će se u Ukrajinu, gdje će sudjelovati u vježbama Rapid Trident, Sea Breeze, Riverine i Maple Arch. U jesen će vojnici NATO saveza također stići na vojni poligon Bulbboaka u Moldaviji, gdje će se održati zajedničke topničke vježbe Fire Shield.

Povećanje vojne nazočnosti NATO saveza u Rumunjskoj osobno je zatražio predsjednik te zemlje Klaus Iohannis, a američka postrojba morala bi ojačati sigurnosni sustav zrakoplovne baze „Mihail Kogalniceanu“, smještene sjevero-zapadno od Constante.

Od početka ove godine američki špijunski zrakoplov Beech MC-12W Liberty već je dva puta nadletao granicu odmetnute Moldavske regije Pridnestrovlje, gdje se nalazi najveće rusko vojno skladište u Europi, ostalo nakon 1995.g i izlaska iz te regije ruske 14. armije. Sigurnost skladišta sada osigurava Operativna grupa ruske vojske, dislocirana na lijevoj obali rijeke Dnjestar, koja nije pod nadzorom Kišinjeva.





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like