(Video) Japan odustaje od razmještaja američkih sustava PRO „Aegis Ashore“

Japan je najveći američki saveznik u Aziji od završetka Drugog svjetskog rata. To prijateljstvo između dviju država u diplomatskim je krugovima poznato i kao „najviše prikriveno neprijteljstvo“ s obzirom na vrlo opterećujuću prošlost između dviju zemalja upravo iz vremena spomenutog rata. Dovoljno je podsjetiti na krvave bitke njihovih vojski diljem Pacifika, razaranju Tokija kojega je gotovo u cijelosti progutao plamen američkog „tepih-bombardiranja“, a da o bacanju atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki i ne govorimo.

Ali bilo kako bilo, činjenica je kako je Tokio danas vjerni vojni i politički saveznik Washingtona na kojega se ovaj uvijek može osloniti, ali i da je, isto tako, pod čvrstim „zagrljajem“ američke vanjske politike iz kojega se teško izvući. Međutim, kao i po mnogo toga što se u svijetu danas događa, tako se i po ovom pitanju zbiva nešto čudno.

Naime, Japan je do jučer bio spreman na svom teritoriju razmjestiti najsuvremenije američke kopnene sustave za proturaketnu obranu (PRO) Aegis Ashore. Naime, još 2017.g. vlada u Tokiju donijela je odluku o razmještaju dvaju tih sustava: u prefekturi Akita, na sjevero-zapadu; i u prefekturi Yamaguchi, na jugo-zapadu zemlje. Time bi bio pokriven čitav teritorij Japana. Cijena svakog od dvaju sustava procjenjivala se na 100 milijardi jena (oko 890 milijuna dolara), a njihov konačni razmještaj i stavljanje u operativni sustav japanskih oružanih snaga planirao se do kraja 2023. g.

S druge strane japanski su susjedi bili zabrinuti tom odlukom Tokija. U prvom redu Rusija, koja je i službeno u više navrata davala do znanja kako će ta japanska namjera pogoršati stanje u sferi strateške stabilnosti u regiji, i neće moći (negativno) ne utjecati na pregovore koje Moskva vodi s Tokijom po pitanju mirovnog sporazuma (podsjećam: Japan i SSSR (a time i Rusija kao njegova sljednica) nisu potpisali mirovni sporazum nakon završetka Drugog svjetskog rata čime su dvije zemlje u formalnom smislu i dalje u ratu i što otežava njihovu svestranu suradnju. Razlog je bio taj što je SSSR prisvojio 4 otoka iz arhipelaga Južnih Kurila, kao ratnu odštetu, a što mu je priznato i od strane UN-a te i službeno prihvaćeno kao suvereni sovjetski teritorij, s čim se Tokio nikada nije pomirio). Osim toga Moskva smatra kako na pregovore s Tokijom negativno utječe i vojno savezništvo Japana sa SAD-om, što je itekako logično ako se promatra iz sadašnje točke gledišta u odnosu na globalne geopolitičke prilike. Moskva ne isključuje niti mogućnost da Washington, zapravo, želi gurnuti Japan u rat s Rusijom upravo zbog njihovog otvorenog teritorijalnog spora. Osim toga, uopće nije nikakva tajna kako Rusija sustave Aeigs Ashore (instaliran je i u Rumunjskoj, vidi poveznicu ispod teksta) smatra ofanzivnim oružjem usmjerenim protiv njezine nacionalne sigurnosti s obzirom da se rakete presretači (koje se sada u njemu nalaze) vrlo brzo mogu zamijeniti ofanzivnim, krstarećim raketama tipa Tomahawk što onda neposredno utječe na stratešku ravnotežu snaga s obzirom na njihovu blizinu od ruskih granica.

Sika 1: američki sustav Aegis Ahsore u Rumunjskoj





Bilo kako bilo, iz Tokija je danas stigla nova vijest koja se odnosi na predmetnu temu. Naime, japanski ministar obrane Taro Kono priopćio je kako Japan namjerava odustati od razmještaja dvaju američkih sustava Aeigs Ashore „zbog njihove cijene, rokova razmještaja i niza tehničkih problema“ (citira ministra japanska agencija Kyodo). Jedan od tehničkih razloga, kojega je ministar izdvojio, je nemogućnost osiguranja sigurnoga pada startnog (pokretačkog) motora rakete nakon njezinog lansiranja. U istom priopćenju japanski šef obrane kazao je kako će sustav PRO Aegis i dalje ostati na razaračima japanske ratne mornarice, u svrhu obrane zemlje.

Ova je odluka Tokija tim više iznenađujuća s obzirom kako je još početkom svibnja ove godine tamošnje Ministarstvo obrane izjavljivalo kako traži novu lokaciju za razmještaj tog američkog sustava PZO u prefekturi Akita (info: televizija NHK). Od prvotnih planova moralo se odustati zbog snažnih prosvijeda lokalnog stanovništva. Naime, radari su se namjeravali postaviti preblizu gradskim kvartovima.

Washington je, sa svoje strane, već odobrio prodaju tih sustava Tokiju, pa će biti zanimljivo čekati odgovor SAD-a na odluku japanske strane. Jer, kada je u pitanju prodaja suvremenog naoružanja (a kamoli odustajanje od već dogovorenih poslova s Amerikancima od strane bilo koga), Washington je tradicionalno vrlo osjetljiv. Takvo ponašanje (odustanak od dogovorenih isporuka suvremenih i skupih američkih oružanih sustava ) teško može proći bez oštre reakcije od strane američke vlade, Pentagona, State Departmenta ili Kongresa.





Upravo je zbog toga očito kako nešto ozbiljno ne štima na relaciji Washington–Tokio jer bi se ovaj posljednji teško odlučio za tako radikalan potez u sferi međusobne obrambene suradnje, i to još u ovako složenim geopolitičkim odnosima u toj regiji, gdje već godinama raste svekoliki (uključno i vojni) utjecaj Kine, ali i u svijetu u cjelini.

 

 

Komentari

komentar

You may also like