(Video) Njemačka odbila molbu SAD-a za slanje svoje vojske u Siriju

Njemačka vlada odbila je molbu Trumpove administracije za slanje njemačke vojske u pomoć sirijskim Kurdima zbog postupnog povlačenja američkog vojnog kontingenta iz Sirije.

O formalnoj molbi za slanje njemačkih vojnika  u Siriju izvijestio je 7. srpnja posebni predstavnik SAD-a za tu zemlju James Jaffrey, u intervjuu mediju Welt am Sonntag i agenciji dpa (Deutsche Presse-Agentur). Kazao je kako SAD „žele da njemačka kopnena vojska djelomično zamijeni američke vojnike“, dodavši, kako je nužna „određena međunarodna nazočnost  za osiguranje zračnih operacija, logistike, obuke i tehničke pomoći“.

Jaffrey je izjavio kako bi SAD željele vidjeti njemačke vojnike u Siriji u svojstvu potpore postrojbama sirijskih Kurda „Sirijske demokratske snage“ (SDF) i da oni ne bi trebali sudjelovati u neposrednim vojnim sukobima s ostacima ISIL-a, ali bi morali štititi sebe u slučaju napada.

Niz njemačkih političara komentirao je ovu američku molbu, izjavivši kako ju treba procijeniti i „odmah ne odbacivati“, o čemu je govorio i zamjenik kluba vladajuće koalicije CDU/CSU Johann Wadephul.

Međutim, reakcija njemačke vlade na čelu s kancelkarkom Angelom Merkel bila je jedinstvena i u svom odgovoru na zahtjev američkog saveznika negativna. Ona je objavljena pred medijima i možete je poslušati u videu ispod teksta, kroz riječi vladinog glasnogovornika Steffena Seiberta. Seibert je, između ostalog, izjavio, kako će se njemačka „vlada pridržavati tekućih mjera u koaliciji protiv „Islamske države“, što znači i odsustvo kopnene vojske, kao što je to dobro poznato“.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like