(Video) Nove napetosti između Indije i Pakistana: Pakistan testirao balističku raketu

Foto: parhlo.com

Tradicionalno vrlo loši, nerjetko i neprijateljski odnosi između dvaju velikih južno-azijskih susjeda Indije i Pakistana, koji povremeno dovode i do manje ili više intenzivnih otvorenih vojnih sukoba u njihovim pograničnim zonama, i dalje ne pokazuju znakove popravljanja i stabilizacije. A tome sigurno neće pridonijeti niti današnja vijest.

Pakistan je u četvrtak, 23. siječnja, izvršio novo uspješno testiranje svoje balističke rakete kratkog dometa Hatf 3 (Ghaznavi), objavilo je pakistansko Zapovjedništvo strateških snaga. Radi se o raketi dometa 290 kilometara, koja može nositi konvencionalnu i atomsku bojevu glavu. Ovo je testiranje uslijedilo kao reakcija na prošlonedjeljno indijsko testiranje balističke rakete K-4 iz podmornice s udaljenosti 3,5 tisuća kilometara u akvatoriju Bengalskog zaljeva.

Ova testiranja ubojitih raketa događaju se u vrijeme pojačane političke napetosti između New Delhija i Islamabada, nakon što je Indija prošle godine ukinula poseban autonomni status države Jammu i Kašmir, naseljene pretežito muslimanskim stanovništvom, kao i posljedičnog  kraćeg oružanog okršaja indijske i pakistanske vojske uzduž Linije razdvajanja u Kašmiru.

Iako su i jedna i druga strana svjesne opasnosti i posljedica međusobnog otvorenog vojnog sukoba, te ga obje pod svaku cijenu žele izbjeći, ovakve situacije pogoduju njegovom „slučajnom izbijanju“ i izmicanju stvari izvan kontrole.





Na dva linka ispod teksta možete pogledati neka od ranijih pakistanskih testiranja balističke rakete Hatf 3, kao i najnovije indijsko testiranje balističke rakete K-4.





 

Komentari

komentar

You may also like