(Video) Novogodišnji poklon: Vučić pustio u rad srpsku dionicu plinovoda Turski tok

Srbija je dobila veliki energetski novogodišnji poklon: predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić jutros je službeno pokrenuo srpsku dionicu plinovoda Turski tok . Svečanost otvaranja održana je na sjeveru Srbije, a nazočili su joj i ruski veleposlanik Aleksandar Botan-Karćenko i direktor državnog Srbijagasa Dušan Bajatović.

Vučić je pregledao stanicu za distribuciju plina i saslušao izvješće osoblja o spremnosti za pokretanje plina.

“Ovo je od velike važnosti za Srbiju, hvala vam na obavljenom poslu,” izjavio  je srbijanski čelnik.

Nakon toga ruski plin iz Turskog toka krenuo je u plinovodni sustav Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jučerašnjeg dana još ranije izjavio kako će tržišni plin iz plinovoda Turski tok poteći u petak, 1. siječnja 2021. g, u 6 sati ujutro, i da će 1.000 m3 koštati 155 dolara, plus 12 do 14 dolara za transport.





„Rekao sam Amerikancima da je Srbija zainteresirana za odličnu kvalitetu i cijenu plina, i da nam ne mogu nuditi (plin) po 600 dolara“, kazao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

Podsjećamo: plinovod Turski tok prolazi kroz Crno more. Jedna od njegove dvije cijevi u potpunosti je namijenjena za tursko tržište i ona je operativna od siječnja 2020. g., dok je drugi krak plinovoda osmišljen za opskrbu ruskim plinom zemlja Južne i Jugoistočne Europe. Svaka od dviju cijevi ima godišnji kapacitet od 15,75 milijardi m3 plina.

Druga cijev tog plinovoda prolazi od granice s Turskom kroz teritorij Bugarske (gdje nosi naziv Balkanski tok) , i vodi do granice sa Srbijom, a odatle do Mađarske . Srpska dionica duga je 402 kilometra i ima kapacitet od 13,88 milijardi m3 plina godišnje. Glavni korisnik ruskog plina kroz Turski tok bit će Mađarska sa 6 milijardi m3 godišnje, druga je Bugarska sa 3,5 milijardi m3, dok je za Srbiju predviđeno 2,5 milijardi m3 plina godišnje. Ovaj plin  u perspektivi može stizati i u Slovačku i Austriju. Također je ostavljena mogućnost za spajanje srpske dionice Turskog toka s plinovodnim sustavima BiH i Hrvatske. Naravno, ovo posljednje primarno će ovisiti o odluci politike.





 

Komentari

komentar

You may also like