(Video) Opasan udarac za Boeing: dvije velike katastrofe u pet mjeseci

Foto: CBS News

Nakon što se jučer, odmah nakon uzlijetanja srušio zrakoplov Boeing 737 MAX u vlasništvu Ethiopian Airlines-a, kada su poginuli svi putnici i članovi posade, raste zabrinutost vezano uz američku mega-tvrtku Boeing. Naime, radi se o drugoj nesreći zrakoplova istoga tipa u manje od pet mjeseci – obje na identičan način – neposredno nakon uzlijetanja (info: CNBC).

Dionice Boeing-a pale su za gotovo 10% još prije početka glavnog trgovanja na njujorškoj burzi u ponedjeljak, 11. ožujka. Preciznije, pale su za 9,12% i sada iznose 384 dolara za dionicu.

Spomenuti zrakoplov etiopske nacionalne zračne tvrtke srušio se jugo-istočno od glavnog grada Addis-Abebe, pri čemu je poginulo 149 putnika i 8 članova posade. Uzletio je iz zračne luke glavnog grada u 08:38 sati po lokalnom vremenu, pri povoljnim vremenskim uvjetima, a veze s njim prekinule su se već nakon 6 minuta, priopćila je etiopska zračna tvrtka. Prije toga kapetan zrakoplova je zračnoj kontroli prijavio teškoće i namjeru vraćanja u zračnu luku iz koje je poletio, za što je dobio pozitivan odgovor.

Radi se o novom Boeingu 737 MAX 8. Istom onom tipu koji je bio u vlasništvu indonezijske tvrtke Lion Air, koji je krajem listopada pao u Javansko more.Tada je njegova veza s kontrolnim tornjem u Jakarti bila izgubljena 13 minuta nakon polijetanja. Poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Razlog pada zrakoplova u vlasništvu Ethiopian Airlines-a, koji se koristio svega 4 mjeseca, još nije poznat. Međutim, stručnjaci tvrde kako su dva rušenja potpuno novih zrakoplova u tako kratko vrijeme vrlo rijetka.





„To je gotovo nepoznato“, izjavio je John Cox, stariji istražitelj zračnih nesreća i bivši pilot te zrakoplovne tvrtke. On i niz drugih stručnjaka smatraju kako je istraga ove nesreće još u ranoj fazi i kako za sada nema nikakvih naznaka o tome da su te dvije nesreće uzrokovane jednim te istim faktorima.

Boeing  737 MAX je ponos američkog proizvođača zrakoplova – tvrtke Boeing. Ona je zrakoplovnim tvrtkama diljem svijeta isporučila 350 tih zrakoplova od svibnja 2017.g., a prema pokazateljima iz siječnja ove godine, još ih je naručeno  čak 4660.

Međutim, ova posljednja katastrofa postavlja niz pitanja o tom zrakoplovu. Članovi posada izražavaju zabrinutost u svezi tih događaja. Njihova udruga, koja prestavlja 50 tisuća djelatnika iz 20 zrakoplovnih tvtki, izjavila je kako službeno od Federalne uprave za zračni prijevoz SAD-a traži provođenje istrage o uzrocima pada zrakoplova.





Tvrtka Boeing je sa svoje strane priopćila kako ona ima svoj tim, koji je spreman pomoći u istrazi nesreće.

A prvi problemi po Boeing već stižu: Uprava za civilno zrakoplovstvo NR Kine (CAAC) objavila je kako kineski zračni prijevoznici zbog nesreće u Etiopiji do daljnjega obustavljaju korištenje zrakoplova Boeing 737 MAX. „Imajući u vidu da su se dogodile dvije nesreće u kojima su sudjelovali nedavno isporučeni zrakoplovi Boeing 737 MAX-8 i da su obje bile u fazi polijetanja, one imaju određeni stupanj sličnosti“, izjavio je CAAC.

Istu odluku donijela je i navedena etiopska zrakoplovna tvrtka, dok su Singapur i Indonezija objavile kako pozorno prate daljnji razvoj stanja pri čemu nisu obustavile letove zrakoplova toga tipa.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like