(Video) Opasne američko-ruske „vojne igre“ u Sjevernom ledenom oceanu i oko Aljaske

Zapovjednik združenog zapovjedništva zračno-svemirske obrane Sjeverne Amerike i Sjevernog zapovjedništva američke vojske (United States Northern Command and North American Aerospace Defense Command USNORTHCOM) general Terrence J. O’Shaughnessy, izjavio je sinoć, 21. travnja, kako se širenje virusa COVID-19  nije odrazilo na bojevu sposobnost američke vojske.

„Mi održavamo sposobnost reagiranja, a degradacije u planu omogućavanja zaštite države nema“, kazao je američki general. Izjavio je kako je testiranje bojeve spremnosti Sjedinjenih Država u regiji postalo presretanje ruskih protubrodskih zrakoplova Il-38 u travnju, u zoni Aljaske, kao i lansiranja raketa od strane Sjeverne Koreje. „To je treći put u dva mjeseca kako mi presrećemo ruske vojne zrakoplove u našoj zoni protuzračne obrane“, izjavio je O’Shaughnessy  i dodao kako su im (Rusima) SAD „željele jasno dati do znanja kako zbog pandemije nije došlo do šteta u obrambenoj sposobnosti SAD-a“.

Podsjećamo: u ožujku i travnju američke pomorske snage su u Beaufortovom moru i Sjevernom ledenom oceanu izvršile vojne vježbe ICEX-2020, u kojima su sudjelovale atomske podmornice USS Toledo (SSN-769) klasa «Los Angeles» i USS Connecticut (SSN-22) klasa «Seawolf II».

Prema ruskim izvorima podmornica USS Toledo plovila je ispod arktičkog leda u neposrednoj blizini zone povećanog interesa ruske Sjeverne flote, blizu arhipelaga Zemlja Franje Josipa (ruska otočna skupina u Arktiku, sjeverno od otoka Novaya Zemlya), na jednom od čijih otoka je smještena glavna baza ruskog Ministarstva obrane u Arktiku.

Slika 1: dio ruskog Arktika





Istodobno je američki NORAD u više navrata ukazivao na pojavu ruskih zrakoplova nad američkim vojnim kampom Sea Dragon, otvorenim tijekom navedene vojne vježbe. Tako je rečeno kako su 10. ožujka američki lovački zrakoplovi 4 sata pratili dva ruska protubrodska zrakoplova Tu-142 u zoni Aljaske (u međunarodnom zračnom prostoru), što je potvrdila i ruska strana.

Slika 2: izvor, britannica.com





Ovdje podsjećamo i na jučerašnju vijest i komentar koji smo objavili na ovom portalu i koji se odnose na porast vojnih aktivnosti u zoni Baltičkog i Crnog mora i sve češćih bliskih susreta američkih i NATO snaga s ruskim vojnim elementima i sustavima, a koji mogu vrlo lako rezultirati i opasnim incidentnim situacijama. Taj  komentar možete pogledati na linku ispod priloženog videa.

(Video) Gužva na Baltiku i oko Krima: NATO brodovi, ruski lovci, presretači, dronovi, …

 

Komentari

komentar

You may also like