(Video) Paranoja bez granica: Rusija će 2018. htjeti okupirati baltičke države

Proturuska histerija u američkim medijima i institucijama ne jenjava. Tako američka novina The National Interest piše, pozivajući se na mišljenje RAND Corporation, kako „autoritarna Rusija“ 2018.g. može poželjeti u potpunosti ili djelomično okupirati Latviju, Litvu i Estoniju, a da u svrhu ostvarenja tog cilja Moskva može pokrenuti 845 tisuća vojnika.

„U tri baltičke države živi 6,2 milijuna stanovnika, ima oko 22 tisuće vojnika i 450 topničkih postrojbi, ali nema tenkova niti zrakoplovstva. Moskva može podignuti 845 tisuća vojnika (300 tisuća samo na zapadu Rusije), uz potporu 2600 tenkova, 5500 topničkog oruđa i gotovo 1400 vojnih zrakoplova“, piše autor članka Micheel Peck.

Vojnu operaciju, navodi autor teksta, Moskva može pokrenuti munjevito, pri tom ne gubeći puno resursa – jer je Rusija neusporedivo veća od tri baltičke zemlje. Vojni otpor bit će besmislen, navodi Peck, i kaže, da se zbog toga stanovnici tih država moraju pripremiti za gerilski rat. On obraća pozornost na to, da „baltičke države imaju plan zaštite od ruske invazije na račun opće mobilizacije“.

Sukladno dokumentu RAND Corporation, „ukoliko Estonija, Latvija i Litva počmu rat, njihovo će stanovništvo u toj borbi imati veliku ulogu“. U članku se također navodi, kako Estonija ima obvezno služenje vojnog roka još od 1990-ih godina, Litva od 2016., a Latvija se još uvjek oslanja na dragovoljno služenje vojnog roka. Ali Latvija, navodi dalje Peck, razmatra pitanje, treba li vojnu i civilnu zaštitu predavati učenicima viših razreda, kako je to bilo i u SSSR-u. Istovremeno, autor izražava zabrinutost da se ruska manjina u baltičkim zemljama neće željeti boriti protiv Rusije, ili da će čak stati na njezinu stranu, slično „ukrajinskim separatistima“. S obzirom na povijest antisemitskih pokreta, koji su u Drugom svjetskom ratu u pribaltičkim zemljama podupirali nacističku Njemačku, navodi autor, Rusija će, nesumnjivo, suprostavljanje sebi smatrati fašizmom.

Podsjećamo kako je prošlu jesen američki medij The Atlantic objavio reportažu o tome, da se djeca u baltičkim zemljama pripremaju za rat s Rusijom. „Među dragovoljcima paramilitarnih postrojbi su bajkeri, bivši vojnici, lovci… U svakoj postrojbi postoji grupa, određena za obuku vojne taktike i patriotizma mladih muškaraca i žena: nekim dragovoljcima je svega 12 godina. Te grupe tvrde kako su one izvan politike. One teže zaštiti svojih granica i obuci sutrašnjih vojnika, kako bi se pripremili na ono, što je za njih isplanirao Putin“, piše novinar S. Mahanta.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like