(Video) Pentagon obustavio sve letove zrakoplova 5. generacije F-35

Pentagon je zapovjedio obustavu svih letova američkog lovca pete generacija F-35 u SAD-u i zemljama-saveznicama koje raspolažu tim zrakoplovom.

Prema mišljenju stručnjaka, može se pojaviti neispravnost u sustavu goriva, a u slučaju njezinog primjećivanja treba pristupiti zamjeni.  „Očekuje se da će provjere završiti u roku od 24 do 48 sati“, priopćeno je u Pentagonu.

Ova je odluka donešena nakon prvog rušenja zrakoplova F-35 B u sastavu američkih marinaca, koje se dogodilo 28. rujna u saveznoj državi Južnoj Karolini, kada se pilot spasio katapultiranjem.

Proizvodnja ovog zrakoplova, kojeg proizvodi Lockheed Martin i čija je razrada počela još 1992.g., već duže vrijeme izaziva kontroverze vezano uz pojedine kvarove ili njegove tehničke karakteristike, a isto tako i zbog goleme cijene koja je uložena u njegovu proizvodnju i koja do sada iznosi golemih, više od trilijun i pol dolara, čime je on postao najskuplji  vojni projekt u povijesti. Osim što je za njegov proračun utrošeno i dodatnih stotine milijardi dolara, uvođenje zrakopolova u oružani sastav američke vojske kasnilo je 7 godina. Taj zrakoplov, čija je zadaća zamijeniti mnoge druge američke oružane  sustave, ima i važnu ulogu projiciranja američke vojne i svekolike moći u svijetu.

Prvi prototip pojavio se u zraku 2000. godine, a prvi zrakoplov serije F-35A u 2006.g. On se u vojsku počeo uvoditi tek 2015.g., a druga varijanta F-35B (za snage marinaca) 2016.g. Treći tip očekuje se tijekom ove i 2019. godine.

O tehničkim problemima F-35 izvješćivao je niz američkih medija, poput The National Interest-a, koji je pisao da je zrakoplov osjetljiv na udare munja (oni isporučeni Japanu), što je primoralo marince zatražiti instalaciju prijenosnih gromobrana za zaštitu zrakoplova; pa do Defense News-a, koji je o tehničkim problemima F-35 pisao u ožujku 2018.g.  https://www.defensenews.com/air/2018/03/06/stealth-features-responsible-for-half-of-f-35-defects-lockheed-program-head-states/





Taj je medij objavio i kako je zračna baza u Južnoj Karolini, gdje se dogodila spomenuta nesreća, čak dvije godine čekala zatražene rezervne dijelove.

Pozornost ovom, bez sumnje moćnom i prekrasnom američkom zrakoplovu, posljednje vrijeme dala su zbivanja u Siriji, povezana s ruskom isporukom PZO S-300 sirijskoj vojsci i izjavama izraelskih vojnih i političkih dužnosnika da se za njihovo uništenje može bez problema koristiti izraelski F-35, kojeg je ta zemlja nedavno dobila od SAD-a. Pozornost je privukla i prva vojna akcija F-35B u Afganistanu, protiv talibanskih snaga, kao i, spomenuto, prvo rušenje F-35B u SAD-u, vjerojatno zbog tehničkog kvara, iako su voditelji programa izjavili kako nesreća nije povezana s konstrukcijskom defektom, pri čemu su ipak priznali kako je zrakoplovu potrebna „tehnička obnova“.

Vojne akcije, koje je do sada izvodio F-35, izvršene su tek ove godine (u kojoj je bilo dostavljeno više od 300 tih zrakoplova). U svibnju je F-35A sudjelovao u izraelskim zračnim napadima u Siriji, a krajem rujna F-35B napao je položaje talibana u Afganistanu, u regiji Kandahar. O rezultatima te posljednje akcije nije bilo službenih priopćenja, a poznato je, jedino, kako napade nisu vršili samostalno, pri čemu nije navedeno koliko je zrakoplova u njima sudjelovalo.  Nakon izvršenja zadaća, oni su vršili vertikalno spuštanje na palubu broda-amfibije „Essex“. Naravno, testiranje tih zrakoplova u afganistanskim uvjetima i u odnosu na talibanske snage, koje ne raspolažu PZO sustavima, niti svojim zrakoplovstvom, niti radarima, ipak nije ona razina bojne provjere koja bi se mogla smatrati pravim „vatrenim krštenjem“.





Međutim, neovisno o svemu navedenom, američki višenamjenski lovac 5. generacije F-35 nedvojbeno je moćno i superiorno oružje, koje će predstavljati veliki problem po suparničke protuzračne sustave. S druge strane, njegov, možda i najveći nedostatak, zapravo je vrlo visoka cijena proizvodnje i skupoća operativne uporabe, a što onda sa sobom nosi i velike reputacijske rizike u slučaju njegovog obaranja. A neuništivih zrakoplova niti danas, kao, uostalom, i uvijek tijekom povijesti, nema niti će ih biti. Jer sukladno njihovom razvoju razvijaju se i sve sofisticiraniji PZO sustavi, kao što se to, uostalom, odnosi na sve vrste naoružanja i protunaoružanja.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like