(Video) Pentagon razmjestio vojsku oko Washingtona

Foto: otvoreno.hr

Američki Pentagon razmjestio je u okolici Washingtona oko 1,6 tisuća vojnika zbog masovnih prosvijeda koji su zahvatili i glavni grad SAD-a nakon pogibije afroamerikanca Georgea Floyda uslijed pretjerane uporabe sile od strane policije grada Minneapolisa.

O raspoređivanju američke vojske izvijestio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman, čije je riječi prenio Reuters.

„Vojnici, koji se nalaze u službi, razmješteni su na vojne baze u regiji glavnoga grada, ali ne u samom Washingtonu“, izjavio je danas Hoffman, utočnivši, kako se vojnici nalaze „u stanju povišene bojne gotovosti“ ali da ne pružaju pomoć gradskim vlastima.

Podsjećamo: sinoć su se, usprkos policijskom satu, pokraj Bijele kuće okupili prosvjednici, uzvikujući različite parole, poput onih, kojima se zahtjeva ostavka predsjednika Donalda Trumpa. Time je jasno vidljivo kako su prosvijedi protiv policijskog nasilja u znatnoj mjeri divergirali od početnih zahtjeva i prerasli u prosvjede klasičnog političkoga karaktera, a što je, onda, posve druga „strana medalje“. Poglavito kada se uzme u obzir da je u SAD-u u tijeku intenzivna predizborna kampanja za predsjedničke izbore u studenom ove godine, u kojima sudjeluje i Donald Trump. Dakle, politizacija prosvijeda i iskorištavanje razumljivog i opravdanog narodnog nezadovoljstva policijskom brutalnošću nikako nije legitimna, iako je, ruku na srce, posve očekivana – jer politika je danas baš u svemu pa jasno kako želi utjecati i na spomenute nemile događaje. A sam je Trump, u više navrata izjavio kako i osobno podupire mirne prosvjednike koji se protive policijskom nasilju, odmah je osudio nečovječan čin ubojstva Georgea Floyda, a pravna država reagirala je nikada brže, podignuvši protiv osumnjičenih osoba za ubojstvo kaznene prijave. Međutim, Trump je, također, vrlo jasno dao do znanja kako će sve one druge i zlonamjerne, koji se ubacuju među obične prosvjednike i krše javni red i mir, potiču i(li) čine nerede i kriminalne radnje – zaustaviti svim zakonitim sredstvima, ako treba i angažiranjem američke vojske. A čini se, kako je predmetna vijest i najbolja potvrda Trumpove ozbiljnosti. Jer, prema službenim podacima, samo u sinoćnjim neredima u Washingtonu zapaljeno je jedno policijsko vozilio, ranjena dva policajca i uhićeno oko 300 izgrednika.

Naravno, u svemu se ovome otvaraju i neka posve druga pitanja i teme globalnog pa i geopolitičkog karaktera. Tako se, primjerice, prije par dana oglasila i gradonačelnica Hong Konga Carrie Lam, podsjetivši, prije svega SAD i Veliku Britaniju, na tamošnje prošlogodišnje masovne prosvijede i velike nerede koji su uključivali i uništavanje javne i privatne imovine, na što su uporabom  (zakonite) sile reagirale i lokalne policijske snage. Ali tada je takva primjena sile, od strane tog istog službenog Washingtona bila tretirana kao brutalno policijsko i režimsko nasilje (vidi poveznicu ispod teksta).





 

Naravno da sve ovo sadašnje stanje u SAD-u budno prate i ostali američki globalni suparnici i da će se, prema potrebi, ovisno o sigurnosnom stanju kod sebe doma, na njega itekako znati pozivati. Jer stvar je u svojoj biti krajnje jednostavna – bezakonje i neredi, makar se odvijali unutar posve dobronamjernih, lako shvatljivih i opravdanih prosvijeda građana protiv različitih društvenih devijacija, ne mogu prolaziti nekažnjeno od strane države koja je dužna štititi sigurnost i imovinu svojih građana, a naravno – i samu sebe. A kada ona to više nije u stanju, svjedočimo tzv. revolucijama, koje su, u pravilu, uvijek i oduvijek inicirane i upravljane izvana. I naravno, nekada bile uspješne a nekada ugušene u krvi. Naš svijet tako funkcionira, a jedan od temeljnih prirodnih zakona na kojima se to funkcioniranje zasniva, svakako je „zakon sile“, odnosno „zakon jačega“. A SAD tu silu sasvim sigurno posjeduju i teško je vjerovati da ju, prema potrebi, neće iskoristiti i na unutarnjem planu.

 





 

Kini obećali „nešto snažno“, a onda to dobili kod sebe doma!

 

Komentari

komentar

You may also like