(Video) Poljska planira kupiti 32 američka zrakoplova F-35

Nakon što smo jučer objavili riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa iz Tokija, o tome kako Japan planira kupnju 105 američkih nevidljivih zrakoplova (vidi poveznicu ispod teksta), čini se kako u tome i Poljska namjerava slijediti Japan, iako u manjem količinskom obliku. Naime, u utorak, 28. svibnja, poljski ministar obrane  Mariusz Błaszczak izjavio je kako Poljska namjerava kupiti 32 zrakoplova Lockheed Martin F-35A kao zamjenu za zrakoplove iz sovjetskoga doba (info: Reuters).

„Danas smo poslali upit … našim američkim partnerima u odnosu na kupnju 32 zrakoplova F-35A skupa s logističkom i trenažnom opremom“, napisao je Blaszczak na svom Twitteru.

Kako se očekuje, SAD će povećati prodaju lovaca 5. generacije F-35 u pet zemalja, uključno i Poljsku, budući da europski saveznici jačaju svoju obranu zbog jačanja Rusije, objavio je prošli mjesec američki Pentagon.

Poljska spada u članice NATO saveza koje izdvajaju najmanje 2% BDP-a za obranu. Varšava se 2017.g. suglasila na postupno povećanje vojnih izdataka do 2,5% BDP-a i oni bi do 2032. godine trebali iznositi 80 milijardi zlota (21 milijardu dolara).

S druge strane prodaja američkog oružja u inozemstvo narasla je za 13% i dosegla 192,3 milijarde dolara u ovoj financijskoj godini koja završava 30. rujna, izjavio je u studenom State Department. Jedinična cijena zrakoplova F-35 iznosi vrtoglavih 85 milijuna dolara.Vojno-industrijski sektor snažno profitira u uvjetima napetih globalnih geopolitičkih odnosa i, zapravo, u mnogim zemljama predstavlja svojevrsnu državu unutar države.

 

Trump: Japan će kupiti 105 američkih zrakoplova F-35

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like