(Video) Posljeratna reinkarnacija lovca Me-262

Njemački borbeni zrakoplov Messerschmitt  Me-262 „Schwalbe“ još je jedno borbeno sredstvo koje je nakon 2. svjetskog rata dobilo novi život u čehoslovačkim tvornicama i nastavilo karijeru pod novim imenom.

Me-262 bio je prvi borbeni zrakoplov na mlazni pogon koji je ušao u serijsku proizvodnju i u operativnu uporabu i prvi mlazni zrakoplov koji je ostvario zračnu pobjedu i rušenje protivnika. Legendardni Me-262 za potrebe Luftwaffea izrađivan je u njemačkim tvornicama, a pred kraj rata, kada se ukazala potreba za sve većim brojem tih zrakoplova zbog savezničke kampanje strateškog bombardiranja, njemački politički i vojni vrh odlučio je proizvodnju otvoriti i u pogonima tvrtke Avia, u okupiranoj Čehoslovačkoj. Ta je tvrtka već proizvodila za njemačke potrebe slavne  Messerschmitte Me-109 i nije postojalo nikakvih tehnoloških niti kadrovskih prepreka uvođenju Me-262 u proizvodni proces.

No pripreme za proizvodnju nikada nisu dovršene  zbog prodora sovjetskih trupa u posljednjim bitkama 2. svjetskog rata. Postrojenja Avie netaknuto su pala u sovjetske ruke, a potom predana  novim čehoslovačkim vlastima. Proizvodne linije Me-109 verzije G bile su u funkciji i uskoro je na njima pokrenuta proizvodnja češke varijacije  Me-109 s drugim motorom i redizanjiranim poklopcem pilotske kabine,  koji je dobio naziv Avia S-199. Proizvodne trake Me-262 A  nisu bile funkcionalne jer su nedostajali pojedini alati i strojevi, ali je bila na raspolaganju kompletna tehnička dokumentacija.  Čehoslovačke vlasti uspjele su pribaviti sve potrebne strojeve  i 1946. godine pokrenuta je  proizvodnja mlaznih borbenih zrakoplova Me-262 A, koji su dobili čehoslovačku tipsku oznaku Avia S-92 „Turbina“. Za razliku od S-199, koji je bio modificirana verzija  Me-109 , S-92 bio je potpuno identičan orginalnom njemačkom  Me-262 A.

Prvi prototip S-92 poletio je 27. kolovoza 1946. godine, a drugi 24. listopada iste godine. Trenažna dvosjedna verzija prvi let obavila je 10. prosinca 1946. godine. Te godine Avia je proizvela ukupno dvanaest zrakoplova, od čega devet S-92 i tri dvosjeda CS-92.

Prva čehoslovačka borbena eskadrila sastavljena isključivo od mlaznih borbenih zrakoplova formirana je 1950. godine. Pojavom novih ruskih, mlaznih borbenih zrakoplova, posebice tada moćnog lovca Mig-15, daljnje održavanje u upotrebi malobrojnih zrakoplova S-92 sa ograničenim brojem sati rada motora i kompliciranim za održavanje postalo je neisplativo. Čehoslovačka je od tadašnejg SSSR-a počela uvoziti veći broj Migova-15 pa je eskadrila s klonovima njemačkih Me-262 već 1951. godine rasformirana.

Najveći problem Me-262 i čehoslovačkog S-92 bila je pogonska grupa. Zrakoplov  Me-262 su pokretala dva turbo mlazna motora Jumo 004 koje je trebalo servisirati prije i poslije svakog leta i čiji je ukupni vijek trajanja bio samo 30 sati rada. U Čehoslovačkoj modificirani motori Jumo oznake M-04 koji su ugrađivani na zrakoplov S-92 mogli su izdržati oko 60 sati rada. Motori su nakon toga mogli biti remontirani, nakon čega im je svaki put povećan životni vijek, ali nakon izvjesnog vremena čehoslovački stručnjaci su otkrili kako je u svim raspoloživim motorima došlo do pojave zamora materijala koje se nije moglo nikakvim popravcima otkloniti. Nakon ukupno 300 sati rada motor se više nije mogao obnoviti i morao je biti otpisan.





U međuvremenu, dok je trajalo uvođenje u naoružanje S-92, Avia je u svojim pogonima počela 1949. godine po sovjetskoj licenci proizvoditi mlazne borbene zrakoplove Jak-23 i pripremati se za licencnu proizvodnju sovjetskog Miga-15. U takvoj konkurenciji S-92 više nije imao nikakvog izgleda za daljnje održavanje u sastavu čehoslovačkog zrakoplovstva.

Jedan od problema pri operativnoj uporabi S-92 bili su i njemački topovi MK-108 kalibra 30 mm koji je koristio specifično streljivo, koje se moralo posebno izrađivati. U svakom zrakoplovu bila su ugrađena 4 takva topa. Čehoslovačka industrija je u to vrijeme morala izrađivati više različitih vrsta streljiva – za njemačko oružje, sovjetsko oružje koje je počelo pristizati, i za čehoslovačko oružje nasljeđeno još od prije rata ili koje je ponovo stavljeno u proizvodnju. Među njima bilo je i streljivo za maloborjne topove ugrađene na zrakoplove S-92. Proizvodnja toliko malih serija tog specifičnog streljiva uistinu nije bila rentabilna.

Avia S-92  imala je iste tehničke osobine kao i originalni njemački Me-262. Njegova dužina je bila 10,5 metara, a raspon krila 12,5 metara. Maksimalna brzina je iznosila 87 km na sat, a maksimalna visina leta 11 450 metara. Brzna penjanja je bila 1220 metara u minuti, a najveći dolet oko 1000 km.





Čehoslovački vojni i politički vrh  nakon 2. svjetskog rata, iako pod sovjetskom dominacijom, uvijek je nastojao održati vlastitu proizvodnju naoružanja i  vojne opreme. U početku su to bili njemački oružni sustavi koji su se za Treći Reich proizvodili u čehoslovačkim tvornicama, a kasnije su, kao i u razdoblju prije 2. svjetskog rata, u Čehoslovačkoj razvijane originalne konstrukcije. S-92, kao klon glasovitog njemačkog Me-262, bio je jedan od ranih pokušaja održavanja proizvodnje oružja u Čehoslovačkoj. Vrijeme ga je vrlo brzo pregazilo i naslijedili su ga novi, suvremeniji borbeni strojevi.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like