(Video) Predsjednik Aliyev morao priznati turske F-16 na azerbajdžanskom teritoriju

Nakon objave satelitskih snimki od strane američkih medija o postojanju turskih borbenih zrakoplova F-16 na azerbajdžanskom teritoriju, azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev bio je primoran u intervjuu od 8. listopada za CNN Arabic priznati činjenicu o postojanju turskih F-16 u Azerbajdžanu (vidi poveznicu ispod teksta).

Međutim kazao je kako su oni „na zemlji“ i negirao da su sudjelovali u bilo kakvim vojnim operacijama i navodnom rušenju armenskog zrakoplova Su-25 što je tvrdila armenska strana, što je nazvao lažju. O tome piše i armenski portal Mediamax.

Predsjednik Aliyev je za CNN Arabic kazao kako su ti turski zrakoplovi u Azerbajdžan „došli s ciljem sudjelovanja u vojnim vježbama“ ali nije objasnio zašto su ostali nakon završetka zajedničkih azerbajdžansko-turskih vježbi ovoga ljeta.

Međutim, zanimljivo je da je njegov pomoćnik za vanjskopolitička pitanja Hikmet Hajiyev uvjeravao kako u Azerbajdžanu nema turskih F-16, a što je izjavio u intervjuu od 7. listopada za britanski The Spectator.

Tada je kazao kako „postoje oni koji stvaraju mitove i oni koji ih ruše“ i da će on, u ovom slučaju „biti onaj koji ih ruši“. „U Azerbajdžanu nema F-16, nema ih na našoj zemlji, ni u našem zračnom prostoru“.

Čini se kako je pomoćnik Hikmet Hajiyev stavio svoga predsjednika Aliyeva u vrlo neugodnu situaciju, kada je ovaj morao priznati činjenice nakon objave satelitskih snimki.





 

Komentari

komentar





You may also like