(Video) Priprema se „marš na Washington“, prema obrascu M. L. Kinga

Foto: britannica.com

U Sjedinjenim Državama već se desetak dana ne smiruju masovni prosvijedi diljem velikih gradova, uključujući New York i Washington.

A upravo za ovaj posljednji, organizatori prosvijeda krajem kolovoza pripremaju poseban scenarij, nekako „slučajno“, baš u kulminaciji američke predizborne predsjedničke kampanje. Ulogu organizatora u konkretnom je slučaju preuzeo jedan od poznatijih afroameričkih svećenika – Alfred Al Sharpton. Tako barem navodi CNN, koji je prenosio pogrebnu ceremoniju afroamerikanca iz Minneapolisa Georgea Floyda, preminulog zbog divljačkog postupka (okvalificiranog kao ubojstvo) tamošnjeg policajca i njegovih kolega koji su sve to mirno promatrali, i koji su svi u međuvremenu kazneno prijavljeni.

„28. kolovoza,  na 57. godišnjicu marša na Washington,  mi ćemo se tamo vratiti. Vratit ćemo se, kako bismo ispunili san Martina Luthera Kinga. Mi moramo doći u Washington i svi zajedno – crni, bijeli, latinoamerikanci, arapi – stati pod sjenu Lincolna (spomenik američkom predsjedniku) i kazati im kako je došlo vrijeme završiti s tim“, kazao je Sharpton.

Prema njegovoj ideji na čelu marša bit će rodbina ljudi, stradalih od policije, između ostalih i spomenutog Georgea Floyda, kao i Erica Garnera, također poginulog od strane policajca u New Yorku 2014. g. Sharpton vjeruje kako će marš pomoći američkim nacionalnim manjinama za mobilizaciju u nadolazećim predsjedničkim izborima, kako bi na vlast na federalnoj i lokalnim razinama došli „ljudi, koji će prekinuti policijsku grubost“.

Dakle, i ovaj planirani marš, poput mnogih prosvjeda koji se ovih dana održavaju u SAD-u, ima i svoju itekako duboku predizbornu konotaciju, što afroamerički svećenik, uostalom, u svojim riječima niti ne krije. Jer prosvijed protiv policijskog nasilja i rasizma (koji je potpuno opravdan)  postupno eskalira u akcije protiv samog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.





Podsjećamo: poznati marš na Washington pod vodstvom tadašnjeg karizmatičnog crnačkog vođe Martina Luthera Kinga održan je 28. kolovoza 1963. g. i na njemu je sudjelovalo oko 200 tisuća ljudi. S toga skupa, pokraj spomenika predsjedniku Lincolnu, potječe i Kingov čuveni govor „Sanjam“ (“I Have a Dream Speech”) , u kojemu je govorio kako će u budućnosti bijeli i crni Amerikanci biti ravnopravni.

 





Komentari

komentar

You may also like