(Video) Prve zajedničke vojne vježbe NATO-a i Rusije nakon 10 godina

Foto: defenceturkey

Neobična vijest s obzirom na ukupno globalno geopolitičko stanje i krajnje zaoštrene odnose između Rusije i Zapada (prije svega SAD-a)  koji traju već gotovo čitavo desetljeće: brodovi ruske flote održat će zajedničke vojne vježbe s brodovima NATO saveza. Vijest je objavila medijska služba ruske Crnomorske flote, a prenijela ju je agencija RIA.                          

Radi se o vojnoj vježbi AMAN-2021, koja će se u veljači iduće godine održati na obalama Pakistana, u akvatoriju grada Karachija. Radi se tradicionalnoj pakistanskoj vojnoj vježbi u kojoj sudjeluje veliki broj svjetskih država.

„U vježbama… osim brodova pakistanskih pomorskih snaga i ruske flote, sudjelovat će i pomorske snage SAD-a, Kraljevska mornarica Velike Britanije, pomorske snage NR Kine, pomorske snage Japana, Republike Turske, Filipina, Malezije, Šri Lanke i Indonezije“, objavljeno je u navedenom priopćenju. Rusija će biti zastupljena s jednom fregatom, jednim ophodnim brodom, helikopterom morskog baziranja, kao i postrojbom morskog pješaštva i postrojbom za razminiravanje.

Posljednja vježba u kojoj su zajedno sudjelovale NATO-ove i ruske pomorske snage održana je 2011. godine u akvatoriju Španjolske, pod nazivom „Bold Monarch“.
 

 

Komentari

komentar

You may also like