(Video): Prvi teretni vlak Turska – Kina

Foto: hurriyetdailynews

Nakon što se od siječnja iduće godine Japan povezuje s Europom ruskom transsibirskom željeznicom kojom će isporučivati svoje proizvode europskim potrošačima na najbrži i najjeftiniji način, sada to čini i Kina ali južnijom rutom – preko Kazahstana sve do Istanbula i dalje za Europu.

Jučer je turska državna televizija TRT izvijestila kako je prvi teretni vlak Turska – Kina stigao na odredište u okviru svog „povijesnog putovanja”.

Vlak je krenuo 4. prosinca iz Istanbula, a u dva tjedna putovanja prešao je dva kontinenta, dva mora i pet zemalja prije nego što je stigao u kineski grad Xi’an.

Prema turskom ministru prometa i infrastrukture Adilu Karaismailogluu, ovo je važna prekretnica za Euroaziju: prvi vlak koji je prevozio robu iz Turske u Kinu stigao je na odredište.

„Kineski izvozni vlak objavio je svijetu logističku snagu Turske iz svakog grada kroz koji je prošao. Ovo je naša pobjeda u željezničkom prometu”, napisao je ministar na Twitteru.





Vlak je prešao udaljenost od 8 693 km kroz Tursku, Gruziju, Azerbajdžan, Kaspijsko more i Kazahstan do kineske metropole.

Prema izjavi turskog Ministarstva vanjskih poslova, vlak je prolazio transkaspijskim koridorom Bliski Istok-Zapad i željezničkom prugom Baku-Tbilisi-Kars.

“Povijesno putovanje” obuhvaćalo je više od 2.300 kilometara kroz Tursku, 220 kilometara kroz Gruziju, 430 kilometara kroz Azerbajdžan, 420 kilometara preko Kaspijskog mora (trajektom), 3.200 km  kroz Kazahstan i 2.100 km kroz Kinu.





 

Komentari

komentar

You may also like