(Video) Putin dao start za prvi vlak između kopnene Rusije i Krima novim Krimskim mostom

Foto: Bloomberg

I dok snažne Zapadne gospodarske sankcije protiv Rusije, uvedene 2014. godine ne posustaju, apsurdno – Rusija ne posustaje u izgradnji krupnih i skupih infrastrukturnih prometnih i energetskih objekata strateškoga značaja, od čega veliki broj onih s vlastitim tehnologijama i vlastitim financijskim sredstvima. Dovoljno je podsjetiti što je sve od spomenute godine do danas u Rusiji izgrađeno: gotovo u potpunosti podmorski plinovodi „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“, najduži svjetski, 3000 kilometara dug prvi ruski plinovod za Kinu „Sila Sibira“, kompletna infrastruktura za svjetsko nogometno prvenstvo prošle godine održano u toj zemlji), prije dva tjedana puštena u promet potpuno nova autocesta Moskva-Sankt Peterburg duga 670 kilometara, u svibnju prošle godine izgrađeni najduži most u Europi, onaj Krimski (njegova cestovna komponenta) i td. i td.

A danas, u 14:00 sati po moskovskom vremenu, ruski je predsjednik Vladimir Putin svečano dao start za pokretanje prvog putničkog vlaka iz Sankt Peterburga za poluotok Krim, kroz dovršenu željezničku komponentu tog istog – 19 kilometara dugog mosta koji povezuje kopnenu Rusiju s Krimskim poluotokom. Udaljenost od drugog po veličini ruskog grada do Krima iznosi 2741 kilometar, a vlak, po nazivu „Tavria“, prijeći će je za 43 i pol sata, prolazeći, pritom, kroz 9 ruskih regija i republika, preko čak 118 rijeka, između ostalih i Volge i Dona.

Od 24. prosinca četiri vlaka povezivat će Krim i s ruskom prijestolnicom Moskvom, linijom dugom 2009 kilometara.

S pravom se postavlja pitanje: a što bi tek bilo s ruskim razvojem da protiv te zemlje nisu uvedene stroge gospodarske i financijske sankcije, i da zbog pogoršanog globalnog sigurnosnog stanja Rusija nema potrebu za snažnom i ubrzanom modernizacijom svojih vojnih snaga?





 

Komentari

komentar





You may also like